A chardonnay a Kamocsay Prémium borcsalád az egyik legsikeresebb tagja, a Kamocsay-stílusjegyek különösen ragyogóan nyilvánulnak meg benne.
Prémium olaszrizlingünk megmutatja, hogy mitől is oly népszerű ez a fajta, s miért az egyik legelterjedtebb magyar szőlőfajta, ez volt a hétköznapok bora szerte az országban, a ’60-as ’70-es években is 20 ezer hektár fölött termett, és még ma is 6 ezer hektár fölött lehet.
Prémium olaszrizlingünk megmutatja, hogy mitől is oly népszerű ez a fajta, s miért az egyik legelterjedtebb magyar szőlőfajta, ez volt a hétköznapok bora szerte az országban, a ’60-as ’70-es években is 20 ezer hektár fölött termett, és még ma is 6 ezer hektár fölött lehet.
Népszerű és hungarikumnak tekinthető fajta, Kocsis Pál nemesítette 1930-ban. Egy barátjának-üzlettársának a gyermekéről nevezte el, aki utóbb, 21 évesen kulákivadékként munkaszolgálatos lett, és minden vagyonát elvesztette. Utóbb autószerelőként dolgozott, az ezredfordulón hunyt el.
A sauvignon blanc-t a világ első három fehér fajtája között tartják számon (a rajnai rizling és a chardonnay mögött). Frissessége és könnyű érthetősége okán lett globálisan ilyen népszerű, a főleg Új Zélandról elterjedt friss stílus herbális-florális aromáját minden borszerető ismeri. Populáris zöld és friss arca mellett érett, hordós változatai is léteznek, sőt a francia Tokajban (Sauternes) édes és aszús is lehet.
Ez volt az első nagy nemzetközi sikere Kamocsay Ákosnak, mint ismeretes, a cserszegivel nyerte el Angliában 1998-ban (ahol előző évben az Év Borásza díjat is megkapta), a londoni Wine Challenge-n 7500 (!) bor között „Az Év Fehér Bora“-díjat. Ismert, hogy a britek, nem boldogulván a cserszegi fűszeres kiejtésével, a kiejthetetlen (unpronounceable) néven kezdték forgalmazni a bort, majd Woodcuttersnek keresztelték el.
A sárgamuskotály népszerű csemegeszőlő is, ez az a fürt, ami a saszlák közé keveredve feldobja a napodat, mert kedves és összetéveszthetetlen erős virágaromája-íze van.
A jó külsejű palackban, melynek arany kapszulája rímel a bor színére, az erős honi rozé-mezőnyben is remeknek számító rozé rejlik, egy tartalmas és szimpatikus beszélgető-és gasztrobor. A rozé, mely ma Magyarország legnépszerűbb bortípusai közé tartozik, úgy készül, hogy az erjedő mustot csak rövid ideig hagyják a kékszőlő-cefrén, néhány órán át (4-24 óra) áztatják, hogy a bor ne legyen nehéz és csersavas.
Egy igazi nehézbombázó a száraz fehérborok világában. Az sem véletlen, hogy gyakran a rozé után kóstoltatjuk, éreztetve, hogy ennek a bornak komoly súlya van. Érett gyümölcsökre hajazó jegyek – barack, nektarin, mézes jegyek, virágok, diszkrét ásványosság.
Telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. Kerekded idomokról, az érett alapanyagról és mély tartalomról árulkodnak a borok, az Ihlet Cuvée is. Hatalmas élmény, szó szerint.
A merlot igen jól érzi magát Magyarországon, a Kamocsay Prémium Merlot alapanyagát a legmelegebb dűlő tetejéről szüretelték, a gyümölcsös és tömör bor jól egészíti ki a pazar fehérborokból álló Prémium-sort.
Válogasson Lehengerlő gyümölcsösök, Érzéki hármasunk, vagy épp Aranyérmeseink közül és lepje meg családját, barátait, ügyfeleit, munkatársait, vagy saját magát Kamocsay Prémium borválogatással.
Kinyitottuk a pincénket és kincsekre leltünk benne. Minden évben a legizgalmasabb tételeinkből félreteszünk pár palackkal és időről-időre lehetőséget kínálunk arra, hogy visszakóstolhassátok kedvenceiteket. Most limitált palackszámban elérhetőek az alábbi tételek