Prémium olaszrizlingünk megmutatja, hogy mitől is oly népszerű ez a fajta, s miért az egyik legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon. Egyszerre van jelen a gyümölcs csábító érett zamatossága és a finomszerkezetű savak lendületet adó karaktere. Intenzív, fehérvirágos, kicsit mézes, gyümölcsös (fehér ribizli, egres, fehér húsú barack) illatú, komplex fehérbor. Harmonikus és csábító, melyet Kamocsay Ákos eleganciával és finesszel fűszerezett. Komoly bor, komoly borfogyasztóknak. A fajta hiteles nagykövete, itthon és a nemzetközi kínálatban is.
A Sós-hegy kiváló termőhely, egy széljárta platón, ahol magas cukorfokkal, szép szerkezetű savakkal lehet szüretelni az olaszt. A 2017-es évjárat lehetőséget adott arra, hogy egy telt, krémes, gazdag és mély bort szűrhessünk a fajtából. A fajta későn érik, s a neszmélyi feltételek alkalmasak arra, hogy fajsúlyos, komplex és rétegzett bort készítsünk belőle.
Elsősorban fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető jegyei, mézes, virágos karakterébe szépen simul bele a meszes-löszös talaj fűszeressége. Elegáns, érlelésre is alkalmas nagy bor született 2017-ben az olaszrizlingből.
A Sós-hegy-dűlő remeke:
Terroir szempontjából nem a legmeghatározóbb, legkarakteresebb dűlő, de az olaszrizling és a cserszegi igazi otthonra lelt ezen a fennsíki termőterületen. Terroir és fajta egymásra találása.
A dűlő 20 hektáros, amelyből 2 hektár az olaszrizling.
Kitettség/tájolás: fennsík, É-D-i sorirány. A sorok alatt a Duna, felette a Fekete-hegy.
Művelésmód: szálvesszősre való átállás, csapos metszés helyett.
2 m 10 centi sortávolság, 1 m 40 centi tőtávolság, 3400 tőke/ha
Talaj: tápanyagdúsabb talaj – nagyobb hozamok mellett is képes kiváló alapanyagot adni
Sokkal inkább szükség van tudatos korlátozásra, mint pl. a Páskomon.
Az olaszrizlinget csak a filoxéra járvány után telepítették el nálunk, nem tudni biztosan, honnan származik.
Bőven termő, ellenálló, sokoldalú és későn érik, nem illatos, rezedára és keserűmandulára emlékeztető aromái könnyen felismerhetővé teszik.
Itthon sokan csak rizlingként aposztrofálják, bár semmi köze a rajnai rizlinghez. Elterjedését és népszerűségét mutatja az is, hogy nagyon sok helyen az országban ott van a fontosabb dűlőkben és a kiskertekben is. Kiváló évjáratokban komoly és érlelhető bor készíthető belőle.
Sokszínű és sokféle stílusú bor alapanyaga lehet, az egyszerű, gyümölcsös változattól kezdve, a tartalmas nagy fehérboron keresztül, egészen a botritiszes desszertborig.
A bor karaktere hasonlóan fajsúlyos ételt kíván. A Sós-hegyi olaszrizling méltó társa egy jó töltött káposztának, egy gyöngytyúklevesnek, de szűzérmék, bélszínek kiváló fehér kísérője lehet. Sajtból jöhet egy érleltebb típus is, egy cheddar vagy egy comté például.
Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021
bronze - Winelovers Wine Awards 2022
Ezüstérem - VinAgora nemzetközi borverseny
Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017
Ezüstérem - VinAgora nemzetközi borverseny
Aranyérem - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019
Zsigmond Király Borlovagrend zászlósbora 2018
Semmelweis Egyetem Bora 2019 - Ezüst
Super 12 Magyar Bor Nagydíj 2020
Kamocsay Prémium Olaszrizling 2015
37. Magyar Bormustra. Arany minősítés, a verseny csúcs bora
Olaszrizling Október vakkóstoló 2017 első helyezés
Prestige Reserve verseny Vinum Bonum díj
Kamocsay Prémium Olaszrizling 2013
Aranyérem - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019
Telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. Kerekded idomokról, az érett alapanyagról és m...
A merlot igen jól érzi magát Magyarországon, a Kamocsay Prémium Merlot alapanyagát a legmeleg...
A jó külsejű palackban, melynek arany kapszulája rímel a bor színére, az erős honi rozé-me...
Ez volt az első nagy nemzetközi sikere Kamocsay Ákosnak, mint ismeretes, a cserszegivel nyerte e...