Népszerű és hungarikumnak tekinthető fajta, Kocsis Pál nemesítette 1930-ban. Egy barátjának-üzlettársának a gyermekéről nevezte el, aki utóbb, 21 évesen kulákivadékként munkaszolgálatos lett, és minden vagyonát elvesztette. Utóbb autószerelőként dolgozott, az ezredfordulón hunyt el.
Világos aranyszínű bor intenzív gyümölcsillattal, ami az egyenesen folytatódó telt kortyban is megjelenik a finom savakra fűzve, fehér virág, barack, citrus. Az egész szájat betöltő lágy faktúra, nagyon jó balansz, a lecsengésben kellemes kesernye.
Ahogy a provance-i rozéknál vagy az új zélandi sauvignonoknál is mindig érzünk valami pluszt, itt is, ez az Irsai is tud mindent, ami amit egy Irsai tudhat, de azon felül teltebb, mint a többi és a részletek finom balanszát érezhetni benne.
Az Irsai könnyed, muskotályos illatú, korai érésű, kicsit lágy savú, ezért gyorsan öregedő fajta, csemegeszőlőnek is jó, mert ropogós, húsos, lédús bogyói vannak.
Salátákhoz, krémleveshez, sajtos makarónihoz, zöldségköretekhez, rizottóhoz, tojásos ételekhez biztos jó partner.
Kamocsay Prémium Irsai Olivér 2021
Neszmélyi Borvidék borverseny 2022 - ezüst
Kamocsay Ákos Irsai Olivér 2015
Prestige Reserve verseny Vinum Bonum díj
37. Magyar Bormustra, ezüst minősítés
Egy igazi nehézbombázó a száraz fehérborok világában. Az sem véletlen, hogy gyakran a rozé...
A jó külsejű palackban, melynek arany kapszulája rímel a bor színére, az erős honi rozé-me...
A sauvignon blanc-t a világ első három fehér fajtája között tartják számon (a rajnai rizli...
Telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. Kerekded idomokról, az érett alapanyagról és m...