2018/06/29
Amióta megszületett a Hilltop prémium márkája, a Kamocsay Prémium borcsalád, benne a Páskom-dűlőben fogant chardonnay-val, azóta a legelismertebb magyar chardonnay-k között tartja számon mind a szakma, mind az értő közönség.
Az idei VinAgora nemzetközi borversenyen a 2016-os Kamocsay Prémium Páskom-dűlős chardonnay-t aranyéremmel jutalmazta a nemzetközi zsűri, s megválasztotta a legjobb fajtabornak is. Ezzel a Páskom-chardonnay az egyetlen olyan hazai chardonnay, amely évek óta kiérdemli a legjobb chardonnay címet az egyetlen magyarországi nemzetközi borversenyen.
Kamocsay Ákos szerint ezek azok a visszajelzések – mind a szakma, mind a fogyasztók részéről -, amiért érdemes dolgozni. A Páskom már a rómaiak számára is érték volt, mint szőlőtermő terület. Nem véletlen, hogy több mint 2000 éves hagyománya van ennek a fantasztikus termőterületnek. Azt azonban tudjuk, hogy kell egy olyan fajta is, melynek lencséjén keresztül vissza tudjuk tükrözni azt az egyedi termőhelyi karaktert, amely maga a Páskom. A chardonnay pedig megmutatta, hogy ha nem is őshonos fajta ezen a tájékon, képes olyan prémium minőségre, amelyre kevés helyen az országban.
A termőhely és fajta tanítani való szimbiózisa
- Büszkeséggel és jó érzéssel tölt el, amikor nem csak én érzem úgy, hogy sikerült világra segíteni egy olyan bort, amely sokaknak képes élményt adni, vagy akár örömet okozni. A Páskom mindig is valahol a szívem csücske volt a sok izgalmas neszmélyi termőhely közül. Ebben egész biztosan fontos szerepe van annak, hogy kiváló a fekvése, jó a talajösszetétel és persze az, hogy olyan fajtát választottunk anno erre a területre, amely meghálálta ezt, s szemmel láthatóan jól érzi magát a dűlőben.
- Öröm számomra, hogy évről-évre sikert ér el a Páskom-chardonnay, ez egy nagyon fontos visszajelzés számunkra is. Örülünk a VinAgora aranyéremnek is, de ami kifejezetten jól eső érzés, az az, hogy a zsűri a legjobb chardonnay-nak választotta a 2016-os évjárat borát. S, ha még azt is hozzátesszük, hogy 2016 nem volt a legideálisabb évjárat a pincészet életében, akkor még inkább tudjuk értékelni ezt a sikert. Ráadásul ez rámutat arra is, hogy még egy nehezebb évjáratban is remekül teljesít a Páskom és a chardonnay párosa.
Remek indikátor
Főborászunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a chardonnay egyfajta indikátorként képes rámutatni a termőhely karakterére, s a több évtizedes tapasztalat alapján azt is képes megmutatni, hogy a tradicionális neszmélyi fajták – pl. az olaszrizling vagy a szürkebarát – is képesek nagy fehérbor-alapanyagot adni ezeken a területeken.
Páskom-dűlő
Nagyság: 5,18 ha