EN

A 2017-es Kamocsay Prémium Sós-hegy Olaszrizlingünk lett a borlovagrend zászlósbora

2018/10/31

A Neszmélyi borvidék prominens szervezete, a Zsigmond Király Borlovagrend idén is kiválasztotta zászlósborát, azt az olaszrizlinget, amely egy éven keresztül képviseli a borvidéket. Nagy megtiszteltetés, hogy ez a bor a Kamocsay Prémium 2017-es Sós-hegy Olaszrizlingje lett.
A Turay Családi Pincészet adott helyet az idei zászlósbor kiválasztásának.

Sokan, sokat várnak a Sós-hegy Olaszrizlingtől
A 2015-ös Sós-hegy olaszrizlingünk magasra tette a lécet*, mind a szakma, mind a borértő közönség kedvelte, s sokan várták, hogy 2016-ból is megszülessen egy remek olaszrizling, de erre nem került sor, ugyanis az évjárat nem volt túl kegyes a fajtához. 2017-ben viszont tényleg minden adott volt, hogy főborászunk, Kamocsay Ákos elkészítse az újabb nagyszerű olaszrizlinget.

Most még fiatal, nem mutatja meg minden finomságát, értékét. Az évek tapasztalata azt mutatja, hogy olaszrizlingünk meghálálja a palackos érlelést, s az évek során egy kerek, rétegezett és nagyszerű bor válhasson belőle. 2017-ből egy nagyon érett, mégis remek savakkal rendelkező alapanyagot adott a Sós-hegy, melyből valóban egy ígéretes bor készült.

Sós-hegy – termőhely és fajta szimbiózisa
A termőhely egy fennsíkon terül el, mely északon a Dunára néz, míg délen a Fekete-hegy (Pilisszentlélek és Kesztölc között) szegélyezi. A sorok észak-déli tájolásúak. A húszhektáros dűlőben mintegy kéthektárnyi az olaszrizling aránya.
Különleges a dűlő: egyfelől folyamatos a légmozgás a Duna felől, amely lehetőséget ad az okkal való beavatkozás elvének gyakorlására. Ezen a fennsíkon lehetőség van a felszívódó szerek elhagyására.
Nem szántunk, csak kíméletes lazítással szellőztetjük a talajt, s a sorok között a füves terület is gondoskodik a természetességről és az erózió elleni harc sikerességéről.
A talaj alapvetően löszös, tápanyagban gazdagabb, így a hozamkorlátozásra kifejezetten oda kell figyelni. Alapvetően 1,5 kg/ha tőketerhelés adja a minőségi alapanyagot a prémium borhoz.
Számos előadás keretében elmondtuk, hogy egy dűlő, terroir kvalitása nem csak azon múlik, hogy mennyire ásványos az adott bor, hanem azon is, hogy mennyire konstans módon képes magas minőségű alapanyagot adni. A Sós-hegy képes, szinte majdnem minden évben. S amikor nem, akkor pedig nagyon várjuk a következőt, hogy ismét rácsodálkozhassunk e dűlő és fajta fantasztikus szimbiózisára.
Érdemes lehet eltenni belőle néhány palackkal, s nyomon követni fejlődését. Figyelem! A bor annyira finom, hogy megőrzése gondot jelenthet.

Egészségünkre!

* Magyar Bormustra 2016 Aranyérem és a verseny csúcs bora cím,
Olaszrizling Október 2017 vakkósoló közel 100 rizling közül első helyezés
Prestige Reserve verseny Vinum Bonum díj


Vissza