EN

Carbonara - Chardonnay

2020/03/25

Borajánlat: Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Urbánkó-dűlő  

 

Ha valaki eddig azt gondolta, hogy a Carbonara elkészítéséhez tejszín, bacon, esetleg hagyma is szükséges, nos, ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Aki evett már eredetit, tudja, hogy köszönőviszonyban sincs azzal, ahogyan Magyarországon sok háztartásban és étteremben készítik. Amúgy a Carbonaraban az a legjobb, hogy tényleg pár perc alatt elkészíthető, csupán pár dologra kell odafigyelni: gyorsaság, a tészta, sajt, szalonna, szósz, és egy kevés frissen őrölt fekete bors. Nem mindegy mit használunk, de az sem, hogy hogyan készül a szósz. De most sok beszéd helyett inkább érkezzen a recept.

 

Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag spaghetti (lehetőleg durum)

8 db friss tanyasi tojás
4 tojásnak a sárgája
80-100 gr pecorino romano sajt vagy parmezán, plusz ízlés szerint, ami a tálaláshoz
kell
250 gr pancetta vagy guanciale (tokaszalonna)
fekete bors

A spaghetti elkészítéséhez felforraljuk a vizet, amihez 10 g/ liter arányban sót adunk. Ha forr
a víz, belehelyezzük a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett főzési időt figyelembe véve
készre főzzük.
Az eredeti carbonara elkészítéséhez szerezzünk be jó minőségű tokaszalonnát, amit nagyobb
kockákra vágunk, majd egy hideg serpenyőben, lassan felmelegítve kisütjük. A szósz
elkészítéséhez emberenként 2 nagyobb méretű szobahőmérsékletű tanyasi tojás, plusz egy
tojássárgáját használunk fel, amihez hozzáadunk kis parmezánt vagy pecorino sajtot és gőz
fölött egy kisebb tálkában felverjük. Sózni nem szükséges mivel a szalonna amúgy is sós. Ha
túl sűrűre sikeredett a szósz, a tészta főzővízéből adhatunk kicsit még hozzá. Ha elkészült a
szósz, friss őrölt feketeborsot adunk hozzá, keverünk rajta még egyet. Ha szépen kisült a
szalonna, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a már készre főtt tésztát. Óvatos
mozdulatokkal összekeverjük, hogy mindenhol érje a zsiradék, majd 1 perc elteltével a szószt
is hozzáadjuk, és picit összekeverjük ezzel is a tésztát. Vigyázzunk, hogy a serpenyő ne legyen
túl forró, ellenkező esetben tojásrántotta lesz az ízletes szószunkból.  Tányérra szedjük,
reszelünk hozzá ízlés szerint még egy kis parmezánt, szükség esetén még pici őrölt borsot.


Vissza