EN

30 perces spenótos kagyló

2021/07/19

Ha egy könnyű, finom és egészséges ebédre vagy vacsorára vágytok, akkor ezt a fehérboros bébispenótos feketekagylós receptet imádni fogjátok. Elkészítése előkészületekkel együtt nagyjából fél órát vesz igénybe, így még a rohanós hétköznapokban is gyorsan összedobható. Pirítós kenyérrel és egy pohár fehérborral az igazi.

Bébispenótos feketekagyló, sáfrányos créme fraiche mártással

Hozzávalók:

1 kg friss vagy mélyhűtött feketekagyló
150 g bébispenót
2 db zellerszár
1 közepes fej vöröshagyma
fél dl fehérbor (én a 2017-es évjáratú Kamocsay Premium Olaszrizlinget használtam)
olivaolaj
4 db babérlevél
2 db friss kakukkfűág
5 szem fekete bors
1 ek vaj
2 csipet sáfrány
250 g créme fraiche (tejszínt is lehet használni helyette)
só, bors ízlés szerint

Elkészítési mód:

Alaposan mossuk meg a spenótot, csöpögtessük le, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon kis reszelt fokhagymával együtt fonnyasszuk meg. Tegyük félre, mert pár perc múlva szükségünk lesz rá.

Öntsük a bort egy nagyobb serpenyőbe vagy edénybe, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és zellerszárat, a kakukkfüvet, babérleveleket, borsot, majd pároljuk meg. Közben a friss kagylókat folyó vízben alaposan mossuk meg, szükség esetén a kilógó szálakat távolítsuk el. A kinyílt kagylókat dobjuk ki. Tegyük bele a serpenyőbe a kagylókat, fedjük le. Közepes lángon időnként rázzuk meg a serpenyőt. Körülbelül 5 perc múlva ellenőrizzük, hogy kinyíltak-e a kagylók. Szűrjük le, dobjuk ki azokat a kagylókat, amik nem nyíltak ki, a többit pedig tegyük félre, majd egy konyhai papírtörlő segítségével töröljük ki a serpenyőt.

Helyezzük vissza a serpenyőt a tűzre, olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a sáfrányt, a créme fraiche-t, és a kagyló leszűrt levét. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Forraljuk fel pár percig, majd adjuk hozzá a kagylókat és a bébispenótot. Főzzük pár percig, hogy átmelegedjenek a kagylók. Teljes kiőrlésű pirítós kenyérrel találjuk, hozzá pedig igyunk egy pohár finom bort.   

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017

Kamocsay Ákos által készített, és a prémium borcsaládhoz tartozó 2017-es olaszrizling egy másik nagyszerű receptben már szerepelt amelyet  ITT megtalálnak. Akkor egy füstölt csalános mandulafagyihoz ajánlottam, viszont komplexitása miatt különböző ételekhez és érleltebb sajtok mellé is jól párosítható. Alapanyaga a kiváló termőhelyű 20 hektáros Sós-hegy-dőlőből származik, melyről magas cukorfokkal, jó savszerkezettel lehet olaszrizlinget szüretelni. A bor teltségének, érettségének, olajosságának, illetve krémességének köszönhetően szép harmóniát alkot a bébispenótos feketekagylóval.  

Szerző, recept, és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Vissza