EN

Sokszínűség és letisztultság – Idén is bevettük a Várat

2017/09/19

Nincs borfesztivál a Várban Hilltop nélkül, s ma már Kamocsay Prémium nélkül sem. A neszmélyi borászat mindkét márkája képviseltette magát a Budai Vár teraszán felállított standon, s megmutatta, hogy egy magyar léptékkel nagynak számító pincészet is képes kiváló és élményt adó borokat készíteni.

Ebben az évben szép sikereket ért el a meleges-hegyi pincészet a nemzetközi mércével is mérhető hazai borversenyeken. Az Ihlet Cuvée az MTA bora lett 2017-ben, majd a Semmelweis Egyetem borversenyén a zsűri a legjobb presztízs fehérbornak választotta. A VinAgora nemzetközi borversenyen szintén aranyéremmel díjazta a zsűri a hárslevelűre alapozott házasítást.
Emellett a 2013-as superior chardonnay, a 2013-as olaszrizling és a 2015-ös pinot gris is aranyérmet nyert. A pinot gris ráadásul megkapta a Champion-díjat is, ami igazán nagy elismerésnek számít.

A borfesztivál kiváló alkalmat kínált a pincészet számára, hogy a szélesebb közönség számára is megmutassa: Neszmély - fehérborban - bizony a hazai kínálat krémjéhez tartozik. Remek példája ennek a Páskum-dűlő chardonnay-ja, mely sokoldalúságát az egyedi karakterű évjáratok is kiemelik. A nagyszerű 2013-as és 2015-ös évjárat után, a Budapest Borfesztiválon most bemutatkozott a 2016-os évjárat is. Elegáns és fineszes, benne van minden, amitől a fajtának komoly rajongótábora alakult ki.

Két márka, két életérzés
A Hilltop széles és megbízható szortimentjével kínál lehetőséget egy találkozásra, beszélgetésre, arra, hogy biztos pont legyen egy jó fesztiválkezdéshez. Jó, ha vannak biztos pontok az életben…
A Kamocsay Prémium ma már egyre több igényes fogyasztó számára jelenti a megfizethető, de igazi borélményt nyújtó érzést. Tartalmas, egyedi dűlők karakterére épülő borai méltán hozzák reflektorfénybe Neszmély egykor híres borait.

Ahol még a „szőlőfizika” is megbicsaklik
A világban szétnézve a legjobb dűlők ritkán északi tájolásúak, kivétel néhány olyan fajta esetében, amelynek hűvös a klímaigénye. Neszmély néhány egyedi karakterű dűlője szinte ellentmond az általában optimálisnak tartott klimatikus tájolásnak. Azonban, ha figyelembe vesszük a Duna állandó moderáló hatását, a folyamatos és kiegyenlített széljárást és a tengerszint feletti magasságot, akkor válik igazán érthetővé, hogy mennyire kivételesek ezek a termőterületek.
A Kamocsay Prémium borokon keresztül szeretné a pincészet bemutatni azt az egyedi karaktert, amelyet a dűlők, s az azon termesztett szőlőfajták szimbiózisa képes adni. S, hogy milyen a végeredmény egyetlen szóval kifejezve? Élményszámba menő.
Aki megkóstolta a '15-ös szürkebarátot (Pinot gris), az egy telt, gazdag és elképesztően zamatos, a mai szájízlésnek megfelelő stílusban elkészített borra talált. Semmit nem garantál a pincészet, csak azt, hogy aki szereti a harmóniát, a zamatban gazdag borokat, az nem fog csalódni.

Sokszínű program
A borfesztivál ideje alatt számos izgalmas programmal várta az érdeklődőket a meleges-hegyi pincészet. Borpárban egyet fizet kettőt kap alapon kóstolhatták meg - chardonnay és irsai fajták segítségével -, hogy mi a különbség egy Hilltop és egy Kamocsay Prémium bor között, vagy egy-egy évjárat között.
A VinAgora-nyertes borok sem maradhattak ki a kínálatból, így például az Ihlet Cuvée, mely szép példa arra a harmóniára, amely a tiszta ízekre és zamatokra, az eleganciára és a fineszre épít.

Érdemes borászatok
Villányból két borászat hengerelt le minket, a mindenkor minőségi precizitásra törekvő Heumann pincészet és a legendás Malatinszky Szőlőbirtok. Heumann Kékfrankosa és Cabernet Franc-ja kivételesen összetett, elegáns, bársonyosan gyümölcsös borok, melyeket csak a rettenetesen izgalmas Terra Tartaro múlt felül kivételes intenzitású erdei gyümölcseivel és erős struktúrájával. A 2011-es tételnek sok ideje van még hátra, csak bírjuk kivárni.
A Malatinszky Kúria három osztályban, klasszikus - Le Sommelier, prémium - Noblesse és szuperprémium - Kúria márkák alatt készít borokat. A prémium kategóriájú Noblesse borokat kézzel válogatott szőlőből, préselés nélkül, színléből állítják elő, a szuper prémium Kúria kategóriát pedig kézzel válogatott szőlő, préselés nélküli, szűretlen színléből. A testes, pikáns tanninokkal rendelkező de kimondottan lágy Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasítású boraik új dimenziót tárnak fel a villányi boruniverzumban.
A szekszárdi pincék közül a Fekete Borpince varázsolt el minket a borász különös kedvességével és harmonikus boraival. Fekete Kadarkája és Kékfrankosa lelket melengető, játékos, kerek borok kitűnő illat- és ízvilággal és puha tanninokkal. 2011-es Mókamester Cuvée-je fantasztikusan gazdag gyümölcsökkel megpakolt nedü, amely 2015-ben 5 csillagos borkiválóság lett. Testes, karakteres és komoly bor, amely biztosan hosszúéletű lesz.
Ha már a legendáknál tartunk akkor muszáj megemlítenünk Balla Gézát és Feketeleánykáját. A Feketeleányka belső erdélyi őshonos kékszőlő fajta, melynek eredete I. Istvánig nyúlik vissza, a Hunyadiak pedig bizonyítottan legkedveltebb boruknak tartották, sőt a legendás Fekete Sereg katonái is ezt itták. Egy intenzíven gyümölcsös, lágy, fűszeres különlegesség bontakozik ki a pohárban, amely minden alkalomra a legjobb választás.

Köszönjük mindenkinek, aki ellátogatott hozzánk!

 


Vissza