EN

Chardonnay dűlőválogatás - társas utazás a borok világába

2018/12/06

5 dűlő és egy chardonnay cuvée lencséjén keresztül mutatjuk meg a borvidék diverzitását, sokszínűségét és gazdagságát.

Az egyedülálló, számozott válogatás fadobozban 5 dűlőszelektált chardonnay és az ezek házasításából készült Birtokbor kapott helyett. A fadoboz magában rejt egy izgalmas és tartalmas kis füzetet, amely a dűlőleírások, Kamocsay Ákos beköszöntője mellett hasznos tippeket is tartalmaz milyen sorrendben és milyen hőmérsékleten kóstoljuk a borokat. A csomag tartalmaz még egy kóstolólapot és egy kihajtható poháralátétet is, amelyek játékos élménnyé varázsolják a kóstolást.

A borválogatás ára 20000 Ft, webshopunkban elérhető erre a linkre kattintva.



Kamocsay Ákos, főborász:

„Azt mindíg is tudtuk, hogy a chardonnay különleges  helyet foglal el a rengeteg szőlőfajta között. Nem véletelenül termesztik a világon szinte mindenhol, ahol szeretik a bort.

Huszonöt éve, mióta Neszmélyre jöttünk és sok területen, sok egyedi fekvésű ültetvényen termelünk sokféle szőlőt, észre kellett vennünk, hogy a chardonnay milyen jól érzi magát a neszmélyi borvidéken és szinte minden évjáratban különleges minőségre képes.

Évről-évre telt, testes, magas extrakt és alkoholtartalmú, komplex borok születnek ebből a fajtából és mindíg sikeresek a bort szeretők körében.

A borvidék különlegességét, sokszínűségét jelzi, hogy különböző fekvésű, talajösszetételű és mikroklímájú dűlők más-más jellegzetességet és stílust tudnak eredményezni, még azonos fajta és azonos évjárat esetében is.”
 


Meleges-dűlő (Neszmély)
Könnyed elegancia

A borvidék szívében elhelyezkedő dűlő, dél-keleti kitettségű, meredek lejtésű. A többi meleges-hegyi dűlő terméséből készült bornál könnyedebb, fineszesebb bort ad - igazi kontrasztként állítható szembe például a Páskom borával. Ugyanúgy egyéniség, mint dűlőtársai, s elsősorban azokhoz kerülhet közel, akik a koncentráció mellett kedvelik a könnyed, fineszes eleganciát. A 7,732 hektáros – helyenként 7%-os meredekségű – területen a leívelt szálvesszős művelési módot választottuk. A 210 és 270 méter tengerszint feletti magasságon lévő dűlőn kétféle talajtípus található, a tábla felső felében karbonátos földes kopár, illetve az alsóbb részeken karbonátos erdőmaradványos csernozjom.

 

Keresztrét-dűlő (Dunaszentmiklós)
Trendi, önbizalommal teli, de a felszínen marad

A Meleges-hegy keleti oldalán elhelyezkedő, viszonylag meredek lejtésű ültetvény, mely egy katlanban fekszik. Komplex, rétegzett, édeskésen behízelgő gyümölcsösségű borokat ad. A 13,4972 hektárnyi területen leívelt szálvesszős megoldással műveljük a szőlőt. A 215 és 260 méter tengerszint feletti magasságú katlanoldalban karbonátos földes kopár a jellemző talaj. A dűlő 7-12%-os meredeksége különleges lehetőségeket biztosít a szőlőtermesztésre.


Urbankó-dűlő (Kesztölc)
Elegáns, egyedi fűszerességű, odafigyelsz rá

Déli fekvésű, magasan lévő, teraszos ültetvény. A sekély termőréteg miatt telt, gyümölcsös, hangsúlyos minerális jegyekkel fűszerezett a bora. A 14,7 hektárra a függöny művelésmódot választottuk. A dűlő egyik különlegessége, a 300 méter tengerszint feletti magasság, amely a savak megtartásában is fontos szerepet játszik.
A köves, agyagos, meszes talaj igazi fűszer-kavalkádként köszön vissza a borban, melyet a savak még ki is emelnek.
Az itt termett szőlőből készült borban hangsúlyosan jelentkeznek a minerális és trópusi ízek, jellemző a magasabb savtartalom. „Kesztölc a Neszmélyi borvidék fűszere”- tartják róla az itteni szőlős gazdák. Figyelemre, megismerésre méltó terroir.

 

Faragó-dűlő (Kocs)
Robosztus, lehengerlő, kicsit “elefánt a porcelánboltban”

A Kocs határában elterülő dűlő közepes lejtésű, dél-nyugati kitettségű. A 200 m tengerszint feletti magasságon, egy  10 ha-os egybefüggő szőlőtábla déli végében, részben erdővel ill. nyugatról dióültetvénnyel határolt területen telepítettük ezt a chardonnay-t.
A 2,16 hektáron ernyőműveléssel gondozzuk a szőlőt.
A mészlepedékes csernozjom talaj - löszös foltokkal - lehetővé teszi, hogy a telt gazdag borban, szép szerkezetű, a kortynak lendületet adó savak tegyék harmonikussá e bort.
A dűlő egyedi mikroklímával bír, kedvező évjáratokban teljes érésig fent hagyható a szőlő.


Páskom-dűlő (Neszmély)
Minden figyelmet magára vonz, sokszínű, komoly…

Dunára futó, észak-keleti lejtésű dűlő, mely a folyó jótékony hatásának köszönhetően - felülírva az ültetvények fekvésére vonatkozó szabályokat - fantasztikus termőhelye az érett, telt, vastag, sokrétű, illatdús, koncentrált boroknak. Az 5,18 hektáron, löszös altalajon, csernozjom és barna erdőtalaj takarórétegen műveljük a szőlőt. A tapasztalatok alapján a Páskom chardonnay adja a legkoncentráltabb és legintenzívebb íz és zamatanyagokat a kiválasztott dűlők közül. Lassú, rétegzett érés jellemző az innen származó, komplex, mély, mégis finom harmóniákat mutató borokra.


Birtok bor
Minden fűszerből egy csipetnyit

A válogatás egyik különlegessége az a prémium birtok chardonnay, amelyet Kamocsay Ákos, a dűlők karakterét és stílusjegyeit szem előtt tartva, több termőhely terméséből házasított össze, hogy egy másfajta élményt is felkínáljon Neszmély, illetve a chardonnay szerelmeseinek.
Ennél a bornál nem az egyedi dűlőkarakter megmutatása volt a cél, hanem a fűszeresség, zamatosság és az elegancia kiemelése, természetesen több dűlő jellemzőinek harmóniává formálásával.

 


Vissza