EN

A Hilltop a legszebb szőlőbirtok Magyarországon 2018-ban

2018/11/06

A mértékadó szakmai magazin, a Bor és Piac, immár hagyományosan keresi az Év legszebb szőlőbirtokait, azokat a birtokokat, amelyek példásan művelik a szőlőt, s harmóniában élnek együtt a természettel.

2018-ban a Hilltop Neszmély borászat nyerte el a megtisztelő Magyarország Legszebb Nagybirtoka címet, sőt, mivel a zsűritől a legmagasabb pontszámot kapta, így az abszolút elsőséget is.
Mondhatnánk, hogy nem volt nehéz dolguk ilyen isteni kulisszák mellett, azonban azt is fontos megemlíteni, hogy a negyedszázados Neszmélyi jelenlét alatt rengetget tett a pincészet azért, hogy példamutatóan dolgozzon, s létrehozzon egy ilyen értéket. 400 ha szőlő telepítésével, átformáltuk a vegetáló borvidék képét. Az épített korszerű és modern, de ugyanakkor tájbaillő és esztétikailag is figyelemreméltó borászat,  a felhalmozott tudás és tapasztalat mind hozzájárul ahhoz, hogy példás birtokról beszéljünk.
Talán nem mindenki tudja, de Ekler Dezső, a kortárs építészet kiváló hazai képviselője, nemcsak a Disznókő és a Kreinbacher birtok épületeit álmodta meg, hanem a Meleges-hegyen álló Hilltop borászati komplexumát, beleértve a borhotelt is. Az épületegyüttes megkoronázza a Dunára néző Meleges-hegyet. A legszélesebb Dunai panorámával bíró hegy a Neszmélyi borvidék emblematikus helyszínévé vált.
Az isteni kulisszákat nem csak Magyarország legnagyobb folyója és annak panorámája jelenti, hasonlóan varázslatos környezetet jelent a Pilis, a Vértes vagy a Gerecse óvó ölelése, lüktető terepviszonyai. Fennsíkok, platók és völgyek formálják ültetvényeink változatos formáját, kitettségét.
Az olyan dűlők, mint a Páskom, a Göte-oldal vagy a Sós-hegy ma már a fogyasztók körében is az egyediséget, a különleges neszmélyi termőhelyek erejét mutatják.

Harmónia szőlőben, palackban

Mukli Dániel, pincészetünk szőlészeti vezetője szerint a természet fantasztikus változatossága, a megfelelő területre választott fajták, művelésmódok, az épített örökség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mintabirtok lehessen a Hilltop. Dani fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ez nem csak lehetőség, de felelősség is egyben, ezért példaértékűen, méltó módon kell ezeket kihasználni. 
Az ültetvények szépek, rendezettek, látszik, hogy törődünk velük. Ennek egyik fontos része, hogy jelenleg is zajlik az 1994-2004 között telepített ültetvény fiatalítása, az elöregedett tőkék megújítása, ami nem csak a minőség szempontjából fontos, de vizuális élményt is ad.
Dani arról is mesélt, hogy melyek a kedvenc termőhelyei. Két, számára igazán karakteres és szőlészeti szempontból is kiemelkedő dűlőt emelt ki, a Kormát/Korma-fölét, illetve a Meleges-hegy észak-keleti részén fekvő Páskom-dűlőt.
Mindkét termőhely inkább a mérsékelt kontinentális klímát tükrözi vissza, mindkét dűlő inkább hűvösebb karakterű, amely tökéletesen tükrözi vissza Neszmély kvalitásait.

A szépség szépséget teremt
Kamocsay Ákos szerint egy ilyen díj, egy rendkívül összetett, szerteágazó , komplex és következetes teljesítmény eredménye. Az eltelt 25 év kemény munkája, a megalkuvás nélküli minőség iránti elkötelezettség eredményeképp, a Hilltop az ország egyik élenjáró borászatává vált. Ezt nemcsak az újstílusu boroknak, hanem a megbízható minőségnek is köszönhetjük. Mindemellet sikerült megmutatni, hogy a neszmélyi borvidék milyen egyedi, elsősorban a fehérborok tekintetében, milyen nagy borélményeket képes produkálni.  Mondhatjuk azt, hogy 25 év munkája beérett, a patina, az idő, a következetes munka, a kiváló évjáratok, az ezt megmutatni képes borok, a neszmélyi borvidék felfelé ívelő teljesítménye meghozta, a talán már megérdemelt sikert.

Nem véletlenül hívják kultúrtájnak a szőlővel beültetet különleges területeket, ez egy bensőséges kapcsolat ember és természet között. Ezért is vagyunk büszkék a mostani elismerésre, arra, hogy használjuk a természetet, s nem kihasználjuk.


Vissza