EN

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017

Neszmélyi Borvidék borverseny
Semmelweis Egyetem Bora
Vinagora Médaille d'Argent

Prémium olaszrizlingünk megmutatja, hogy mitől is oly népszerű ez a fajta, s miért az egyik legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon. Egyszerre van jelen a gyümölcs csábító érett zamatossága és a finomszerkezetű savak lendületet adó karaktere. Intenzív, fehérvirágos, kicsit mézes, gyümölcsös (fehér ribizli, egres, fehér húsú barack) illatú, komplex fehérbor. Harmonikus és csábító, melyet Kamocsay Ákos eleganciával és finesszel fűszerezett. Komoly bor, komoly borfogyasztóknak. A fajta hiteles nagykövete, itthon és a nemzetközi kínálatban is.

A bor

A Sós-hegy kiváló termőhely, egy széljárta platón, ahol magas cukorfokkal, szép szerkezetű savakkal lehet szüretelni az olaszt. A 2017-es évjárat lehetőséget adott arra, hogy egy telt, krémes, gazdag és mély bort szűrhessünk a fajtából. A fajta későn érik, s a neszmélyi feltételek alkalmasak arra, hogy fajsúlyos, komplex és rétegzett bort készítsünk belőle.
Elsősorban fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető jegyei, mézes, virágos karakterébe szépen simul bele a meszes-löszös talaj fűszeressége. Elegáns, érlelésre is alkalmas nagy bor született 2017-ben az olaszrizlingből.

A Sós-hegy-dűlő remeke:
Terroir szempontjából nem a legmeghatározóbb, legkarakteresebb dűlő, de az olaszrizling és a cserszegi igazi otthonra lelt ezen a fennsíki termőterületen. Terroir és fajta egymásra találása.
A dűlő 20 hektáros, amelyből 2 hektár az olaszrizling.
Kitettség/tájolás: fennsík, É-D-i sorirány. A sorok alatt a Duna, felette a Fekete-hegy.
Művelésmód: szálvesszősre való átállás, csapos metszés helyett.
2 m 10 centi sortávolság, 1 m 40 centi tőtávolság, 3400 tőke/ha
Talaj: tápanyagdúsabb talaj – nagyobb hozamok mellett is képes kiváló alapanyagot adni
Sokkal inkább szükség van tudatos korlátozásra, mint pl. a Páskomon.

A szőlő

Az olaszrizlinget csak a filoxéra járvány után telepítették el nálunk, nem tudni biztosan, honnan származik.
Bőven termő, ellenálló, sokoldalú és későn érik, nem illatos, rezedára és keserűmandulára emlékeztető aromái könnyen felismerhetővé teszik.
Itthon sokan csak rizlingként aposztrofálják, bár semmi köze a rajnai rizlinghez. Elterjedését és népszerűségét mutatja az is, hogy nagyon sok helyen az országban ott van a fontosabb dűlőkben és a kiskertekben is. Kiváló évjáratokban komoly és érlelhető bor készíthető belőle.
Sokszínű és sokféle stílusú bor alapanyaga lehet, az egyszerű, gyümölcsös változattól kezdve, a tartalmas nagy fehérboron keresztül, egészen a botritiszes desszertborig.
 

 

Gasztró

A bor karaktere hasonlóan fajsúlyos ételt kíván. A Sós-hegyi olaszrizling méltó társa egy jó töltött káposztának, egy gyöngytyúklevesnek, de szűzérmék, bélszínek kiváló fehér kísérője lehet. Sajtból jöhet egy érleltebb típus is, egy cheddar vagy egy comté például.

Díjak

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017

Ezüstérem - VinAgora nemzetközi borverseny
Aranyérem - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019
Zsigmond Király Borlovagrend zászlósbora 2018
Semmelweis Egyetem Bora 2019 - Ezüst

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2015

37. Magyar Bormustra. Arany minősítés, a verseny csúcs bora
Olaszrizling Október vakkóstoló 2017 első helyezés
Prestige Reserve verseny Vinum Bonum díj

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2013

Aranyérem - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019
 



Rendelés

Tovább a vásárláshoz »

Vissza

További boraink

Kamocsay Prémium Merlot
2016

A merlot igen jól érzi magát Magyarországon, a Kamocsay Prémium Merlot alapanyagát a legmeleg...


Megnézem

Kamocsay Ihlet Cuvée
2017

Telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. 2017-ben a kerekded idomokról, az érett alapanya...


Megnézem

Kamocsay Prémium Sauvignon blanc
2017

A sauvignon blanc-t a világ első három fehér fajtája között tartják számon (a rajnai rizli...


Megnézem

Érzéki há
rmas

Baalbec - Chardonnay - Pinot Gris. Hagyja hogy elcsábítsuk legbájosabb, legtestesebb, legkarakt...


Megnézem