EN

Kerekded kedvességet hozott a 2017-es évjárat

2018/05/10

Egy nagyszerű kóstoló keretében mutattuk meg a 2017-es évjárat borait a Borkollégiumban. Teltház előtt mesélt Kamocsay Ákos főborász és Vörös Attila a Kamocsay Prémium brand menedzsere az évjárat hatásairól és Neszmély kiemelt dűlőiről.

Ahogy Ákos fogalmazott: egy majdnem tökéletes évjáratról beszélhetünk 2017 kapcsán. A szüret közepén nem hiányzott a hirtelen leesett 70 mm csapadék, de ennek ellenére is érett, gazdag, magas cukorfokú szőlőt szedhettünk a legkiemelkedőbb dűlőkből.

A kóstoló alapvetően a prémium márka boraira épült, de Ákos fontosnak tartott megmutatni két olyan bort is, amely nem a Kamocsay márkához tartozik, de stílusával, minőségével és mennyiségével kiemelkedően fontos szerepet játszik a pincészet életében.

Nagy mennyiség, remek minőség
A Lidl-nek 1,5 millió palackkal készített pinot grigio egy igazi best-buy bor. Tiszta, zamatos, kedves és rettenetesen jól iható. Kevés olyan borászat van ma Magyarországon, amelyik képes ekkora mennyiségben, ilyen minőségű bort készíteni.
A másik „jóivású nagyágyú” a Hilltop Irsai Olivér volt. Majd kicsattant az illatoktól és zamatoktól.
Az érett, de nem túlérett szőlő szinte a mennyekig repítette az illatos fajták rajongóit.
Ahogy Ákos fogalmazott: nincs az a mennyiség, amelyet ne tudnánk eladni ebből a könnyed, sziporkázó és zamatos borból.

Prémium illatorgia
Két illatos bor következett a sorban, a Kamocsay Prémium Irsai és cserszegi fűszeres. A mesterkurzus résztvevői összehasonlíthatták a Hilltop és a prémium márka Irsai Olivérjét, hogy érezzék a koncentráció, teltség és intenzitásbeli különbséget.
Mindkét bor szépen tükrözi vissza az évjárat pozitív hatásait. Szinte megszólalnak! J

A nem illatos fajtákra való áthangolódás szerepét a sauvignon blanc vállalta magára. Ugyan illata intenzív volt, mégis egy komplexebb irányba mutatott. Illatban inkább az Újvilág jött a pohárból, licsi, mangó és passió-gyümölcs formájában, míg ízben ott volt Neszmély hűvösebb karaktere is, némi vegetális ornamentikával. Az ízeket a virgonc és lendületes savak nyújtották hosszúra.

A sorban az olaszrizling következett, amelynek előző, 2015-ös évjárata sokak kedvence volt, mind a fogyasztóknál, mind a szakmánál.
2017 ereje leginkább ebben a borban mutatkozott meg elsőként. Magas cukorfokkal, teljes érettségben került le a szőlő a tőkékről. Ez a borban szinte tükörként mutatkozott meg.
Telt, gazdag, tüzes bor született a Sós-hegy-dűlő terméséből 2017-ben. Hömpölyög, simogat, közben újabb pohár elfogyasztására tüzeli kóstolóját. Nagyon fiatal, de tehetséges versenyző, annyi biztos. Időt kér még. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a Kamocsay Prémium borok bizony meghálálják a palackos érlelést. Érdemes várni még egy kicsit erre az olaszrizlingre!

A 2017-es pinot gris 2017-ben is hozta formáját, gazdag és telt, s szinte leírhatatlanul harmonikus és kerek. A kóstolt borok közül az egyik olyan bor volt, amely már most meg tudta mutatni nagyságát és erényeit. Ez az a szürkebarát, amely képes megszerettetni a fajtát, még a kétkedőkkel is.

Ihlet Cuvéenk első évjárata 2015-ben látta meg a napvilágot. Szinte minden elismerést besöpört, amit csak lehetett. MTA bora, Semmelweis Egyetem legjobb presztízs fehérbora, VinAgora aranyérem, a TOP100 legjobb magyar bor között pedig a legjobb illatos bornak választotta a zsűri.
Egy ilyen siker után nem könnyű utódnak lenni. Ákos 2017-ben újraértelmezte, de inkább úgy fogalmaznánk, a 2017-es évjárat adottságait figyelembe véve alkotta meg az Ihlet cuvée-t.
Más összetevők, más karakter. Ahogy Ákos fogalmazott ezzel kapcsolatban: Dőreség lenne azt mondani, hogy egy ugyanolyan házasítást szerettem volna készíteni, mint 2015-ben. Egyrészt soha nem fog sikerülni, másrészt nem gondolnám, hogy egy egészen más karakterű évjáratban ugyanazok a fajták, ugyanolyan arányban mutatnák meg a harmóniát.”

A bor telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. Nem véletlen, ugyanis a tramini adja a vázát, amelyet a chardonnay és a sauvignon blanc egészít ki. Hatalmas élmény, szó szerint. J

A pinot noir rozé – ahogy azt már megszokhattuk – 2017-ből is teltebb, krémesebb, mint egy átlagos hazai rozé. Emellett elegáns és nagyon zamatos is. Továbbra is szeretjük. J
 

A kóstoló egyik fénypontja a dűlőszelektált chardonnay-sor volt, mely Neszmély 5 kiváló dűlőjének karakterét mutatja meg a chardonnay lencséjén keresztül.
Chardonnay-válogatás

Meleges-hegy-dűlő (Neszmély)
Urbankó-dűlő (Kesztölc)
Keresztrét-dűlő (Dunaszentmiklós)
Páskom-dűlő (Neszmély)
Faragó-dűlő (Kocs)


Izgalmas volt látni az érdeklődő tekinteteteket, amikor a poharakba kerültek a chardonnay-k. Az is izgalmas volt, hogy nem lehetett azt mondani, hogy volt olyan dűlőszelektált bor, amelyik egyértelműen mindenki kedvence lett volna. Jelen állapotban volt olyan chardonnay, amelyik jobban mutatta kvalitásait – pl. az Urbankó-dűlő terméséből készült bor -, de sokan a Faragó-dűlő chardonnay-ját kedvelték leginkább. Egy biztos, mindegyik bor más karaktert mutatott, de mindegyik ízig-vérig chardonnay volt. Az is biztos, hogy érdemes várni még ezekkel a borokkal is, elképesztő változáson mennek majd keresztül a palackban.

Az estét egy igazi „gyümölcsbombával” fejeztük be, mert nem hiányozhatott a vörösbor sem a sorból: megmutattuk a Kecskeólak-dűlőben fogant merlot színlevéből készült elképesztően gyümölcsös vöröset, amely – nyugodtan mondhatjuk – feltette az i-re a pontot.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy ennyien kíváncsiak voltak az új évjárat nagyszerű boraira, s köszönjük a pozitív visszajelzéseket is.


Vissza