EN

Kamocsay Ákos: 2017-ben is sok szépséget tudunk megmutatni a borokon keresztül

2018/03/05

Főborászunk komoly fantáziát lát a 2017-es év gyümölcséből készült borokban. Kamocsay Ákos szerint az elmúlt évek egyik legjobb évjáratáról beszélhetünk, annak ellenére, hogy a ragyogó napsütést felváltó néhány napos eső, a szüret alatt bizony hozott némi ijedtséget.

Azért, hogy képbe kerüljünk a legutóbbi évjárat karakterét illetően, összehasonlításul mellé tettük a 2015-ös és 2016-os évjáratok jellemzőit is.
- 2015 sok fajta szempontjából egy nagyszerű évjárat volt. Az olaszrizlingnél, a chardonnay-nál, a szürkebarátnál vagy akár a sárgamuskotálynál gyönyörűen jöttek elő a fajtára jellemző aromák és harmóniák. Érett, sokrétű termésből válogathattunk a prémium tételekhez. Ha egy apró „negatívumot” kell megneveznem, akkor a meleg évjárat jellemzőjeként, a lágyabb savszerkezetet mondanám. Bár ez is ízlés dolga. A lágyabb szerkezet inkább az érlelhetőség idejét korlátozza, vélhetően hamarabb kell meginni a 2015-ös borokat, mint a 2016-osokat vagy a 17-eseket.
Sok szép borunk született 2015-ből, s legnagyobb örömünkre ezt mind a borkedvelők, mind a szakértők is díjazták. Kiváló példa erre Ihlet Cuvéenk, Göte-oldal-dűlős Pinot gris-nk vagy akár a Páskum-dűlős chardonnay-nk.
Stílusképlet: gazdag, telt és zamatokban gazdag borok

Amikor az évjárat rámutat bizonyos fajták nagyságára
- 2016 más volt, egy nehezebben megítélhetőbb évjárat. A hűvösebb, csapadékosabb évben sokkal inkább kijöttek bizonyos fajták előnyei és hátrányai. 2015-öt egyértelműen jobb évjáratnak értékelném, ennek ellenére bizonyos fajták ebben az évben is megmutatták, hogy nagyszerűen érzik magukat a Neszmélyi borvidéken. Ilyen volt a chardonnay, a pinot noir és a sárgamuskotály is.
Jó borokat készítettünk 2016-ból is, de az évjárat nem tette lehetővé, hogy kiugróan nagy borok születhessenek. Összességében azt lehet mondani, hogy a 2016-os egy közepes évjárat volt, s ez leginkább azon mérhető le, hogy jóval kevesebb fajtából sikerült prémium tételt készíteni.
Stílusképlet: elegáns, kecsesebb, savhangsúlyosabb borok


2017: szuper év kis „szépséghibával”
- 2017-ben szinte egész évben optimálisan alakult az érési periódus, s nagyon vártuk a szüretet, mert bizony komoly reményekkel kecsegtetett az évjárat. Augusztus 10-e után kezdődött a szüret az Irsai Olivérrel, ami nagyon ígéretes volt. A még szüretre váró szőlők is majd kicsattantak az egészségtől.
Ezután bizakodással teli várakozás következett: az Irsai már bent volt, a többi szőlő pedig szépen érett a tőkéken, s mennyiségben is jónak mutatkozott 2017.
- A nagy várakozás közepette – szinte a semmiből – néhány nap alatt leesett mintegy 70 mm csapadék. Ez bizony egyáltalán nem tett jót az addigi bizakodásnak, s természetesen a lelkivilágunknak sem. Ez hozta magával azt is, hogy innentől kezdve nem a borász döntötte el, hogy mikor kerüljön szedésre a szőlő, hanem a csapadék okozta helyzet determinálta, hogy mit kell gyorsan leszedni, s mi az, ami maradhat a tőkén. A rothadásra érzékenyebb fajtáknál volt, hogy a tervezettnél előbb kellett leszedni a gyümölcsöt.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni 2017-et, azt mondanám: „Egészen kiváló évjárat ígérkezett, amiből végül „csak” egy nagyon jó évjárat lett.”

- Az is árulkodó, hogy nagyon sok fajtából tudtunk prémium bort készíteni. Ez sem jellemző minden évjáratban. Természetesen csak akkor születhet bármely fajtából is prémium tétel, ha az alapanyag erre lehetőséget ad. Ha nem olyan az évjárat, lásd 2016, akkor csak néhány fajta képes prémium minőséget adni. 2017-ben szinte mindegyik képes volt. Az ember örök maximalista, s látja, hogy ha nem jön az az eső, akkor tényleg kivételes lett volna 2017. Azért nem szomorkodom, mert a kóstolt borok azt mutatják, hogy bizony lesznek emlékezetes borok ebből az évjáratból is.

Vörösben igazán pozitív volt 2017
- Ha ki kellene emelnem borokat, amelyek várakozáson felül hoztak minőséget, akkor a vörösborainkat mondanám. Természetesen rettentően fiatalok még ezek a borok, azonban az már most érezhető a kóstolások alapján, hogy telt, gazdag, harmonikus és elegáns vörösborokkal lephetjük majd meg a pincészet és a márka kedvelőit. A Kecskeólak-dűlőn termett merlot szőlő megmutatja, hogy milyen gazdag, elegáns és nagyon gyümölcsös vörösbor készíthető a Neszmélyi borvidéken.
Stílusképlet: harmonikus borok, szép fajtajelleggel, érettséggel és jó savakkal

Egy fajta, egy kéz, számos dűlő
- Ami a 2017-es év legnagyobb durranása lehet – még a vörösborok okozta izgalmakat is megsüvegelve -, az a dűlőszelektált chardonnay-ink bemutatkozása. Évek óta gondolkodunk már azon, hogy akár 4-6 különböző dűlő chardonnay-ját megmutassuk egymás mellett. Kevés helyen adatik meg ma Magyarországon, hogy egy fajta ennyi arcát meg tudjuk mutatni egy termőhelyen belül. Ez egy olyan válogatás lesz, amely egyrészt megmutatja Neszmély sokszínűségét, másrészt az értő borkedvelők élvezhetik az apró, de fontos eltéréseket a dűlők karakterében.
Mindegyik chardonnay mutat nagyszerű részleteket, harmóniát, összeköti őket a stílus, mégis olyan különbségek vannak a borok között, hogy úgy éreztük ezt érdemes lehet megmutatni.
Ezt a sorozatot elsősorban azoknak szeretnénk ajánlani, akik ismerik, kedvelik a pincészet munkáját, nekik szeretnénk kedveskedni ezzel a dűlőszelektált chardonnay-válogatással.

A Sós-hegy megint nagyot szólhat
Az olaszrizling kiemelten fontos fajta a borvidéken. 2017 ismét lehetőséget adott arra, hogy megmutassuk, komoly, gazdag beltartalommal bíró, nagy fehérbort lehet a fajtából készíteni.
A Sós-hegy-dűlő 2017-ben is remek alapanyagot adott, így aki kedveli a Kamocsay Prémium olaszrizlingünket, annak örömteli lehet az évjárat, s hamarosan már poharukban is élvezhetik e csodálatos fajta neszmélyi interpretációját.

Vajon Ákos kapott-e Ihletet 2017-ben?
- Van a fejemben egy izgalmas házasítás is, amit talán a 2015-ös Ihlet Cuvée folytatásaként érdemes megmutatni. Még nem jött meg az ihlet, de már formálódik a fejemben. A 2015-ös házasítás annyi sikert ért el, hogy azt biztosan nehéz lesz überelni, bár valójában nem ez a cél. Szeretném megmutatni azt a házasítást, amely a leginkább képes visszaadni 2017-etet, mint évjáratot.
- Egy fajtabornál mindig az hajt előre, hogy volt egy szuper éved, amikor egy olyan bort tudtál készíteni, amelyről tudod, hogy kivételes lehetőség volt, s te éltél vele. Merem mondani, hogy a 2013-as superior Chardonnay életem egyik legfontosabb bora. Ez elsősorban nem nekem köszönhető, hanem annak, hogy volt egy évjárat, amikor a Páskum-dűlő olyan érett és gazdag terméssel ajándékozott meg, amely se előtte, s egyelőre se utána nem volt. Egy fajtabornál mindig az lebeg a szemem előtt, hogy ilyen „habitusú”, kvalitású bort szeretnék készíteni.

Egy házasítás a mát mutatja, és nem a múltat
- Egy házasítás más történet. Dőreség lenne azt mondani, hogy egy ugyanolyan házasítást szeretnék készíteni, mint 2015-ben az Ihlet volt. Egyrészt soha nem fog sikerülni, másrészt nem gondolnám, hogy egy egészen más karakterű évjáratban ugyanazok a fajták, ugyanolyan arányban mutatnák meg a harmóniát. Fel kell mérni, hogy milyen borok vannak a pincében az adott évjáratból, mi az, ami érdekes, különleges, és passzol a többi komponenssel. Egy ilyen házasításnak az a lényege, hogy egyrészt megmutassa az adott évjárat legjellemzőbb és legelőnyösebb oldalát, másrészt egy bor jöjjön létre a házasítás során, ami egyébként nem jöhetne létre egy-egy fajtabor kapcsán, s abszolút jellemző az adott évjáratra. Egy házasításnál el kell felejteni, hogy mi volt egy vagy két éve, s csak arra szabad koncentrálni, hogy mi van most.
Maga a bor elnevezése is arról szól, hogy mi az, ami beindítja a fantáziádat, mi az, ami Ihletet ad 2017-ből. S abban biztosak lehetünk, hogy nem ugyanaz adja majd az inspirációt 2017-ben, mint adta 2015-ben. A lényeg abban van, hogy tényleg ihletet adjon.

Folyamatos inspiráció és motiváció
Ákos arról is vallott, hogy mennyire érinti meg – ennyi évtized tapasztalatával a háta mögött -, ha egy remek évjárat terméséből készíthet bort.
- Nagyon – fogalmaz sommázva és mosolyogva. Ha kicsit bővebben szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy magát az életet jelenti. Ha csinálsz valamit, azt csináld szívvel és lélekkel. Hiszek abban, hogy a bor azt is megmutatja, hogy milyen kedvvel és lelkesedéssel készíted azt.
S, ha ehhez még az is társul, hogy a 25 évnyi Hilltop-os borászkodás során szinte végig sikereket tudunk felmutatni, mind a szakma, mind a fogyasztók körében, az egy olyan visszaigazolás, amely újabb erőt ad ahhoz, hogy szeressem azt, amit csinálok. Nem azért dolgozom, mert a sikerek hajtanak, de az szerintem mindenkinek jól esik, ha olyan dolgot alkothat, hozhat létre, amely másoknak is tetszik.
- Amire igazán büszkék vagyunk a pincészetnél, hogy évtizedek óta kedvelik borainkat a fogyasztók.
Az egy fontos mérce egy pincészet életében, hogy milyen távon képes értéket adni. Az, hogy ma már több mint 25 éve ismernek és kedvelnek minket, az olyan érzés, amit mindenkinek csak kívánni tudok.  


Vissza