EN

Ismerd meg szűkebb pátriánkat! Bemutatkozik a Felső-Pannon borrégió!

2022/02/23

Hazánk összesen 6 borrégióval büszkélkedhet, melyek mindegyike más és más karakterrel kápráztatja el a borkedvelő közönséget. A nálunk készülő neszmélyi borok otthona az ország észak-nyugati részén elterülő Felső-Pannon borrégió, mely hűvösebb klímájával az üde és aromás tételek bölcsője.

Meghatározás: A borrégió (ami nem jelent egyet a borvidékkel) a hasonló természeti adottságokkal és hagyományokkal rendelkező vagy egymással földrajzilag egységet képező, illetve szomszédos borvidékek önkéntes társulása.

A Vértes, a Gerecse, a Budai-, Kőszegi- és a Soproni-hegység, valamint a Velencei- és Pannonhalmi-dombság szőlőültetvényeit magában foglaló Felső-Pannon borrégió komoly történelmi múltra tekinthet vissza. Már a rómaiak is készítettek itt bort, és hála a térség geopolitikai elhelyezkedésének, emellett az itt áthaladó kereskedelmi útvonalaknak, mindig is fejlett gazdaság és kulturális sokszínűség jellemezte a régiót. A Budapesttől a nyugati országhatárig elterülő mintegy 5500 hektár a hegyes-völgyes vidék adottságainak megfelelő karakterisztikát kölcsönöz az itt készülő tételeknek. 

A 150-400 méteres magasságban termő tőkék a hűvösebb éghajlati tényezők hatására savakban gazdag, lendületes borokkal ajándékozzák meg a borászokat. Ennek megfelelően leginkább az olyan fehér szőlőfajták érzik jól magukat, mint az olaszrizling vagy chardonnay, de előfordul itt az az ezerjó, a királyleányka és a tramini is. Bár a globális felmelegedés elsősorban hazánk délebbi tájain érezteti hatását, az elmúlt tíz-tizenöt évben megjelentek a teltebb, alkoholban gazdagabb tételek is, például a bordeaux-i stílusban készülő pannonhalmi vörösborok.

A régió olyan patinás borvidékekkel büszkélkedhet, mint 

  • a Fertő-tó déli partján és a Soproni-hegység lankáin elterülő, kelta gyökerekkel büszkélkedő Soproni borvidék, 
  • az egyik legrégebbi bortermelő területünk, a bencések által alapított Pannonhalmi borvidék,
  • a hungarikumként jegyzett ezerjó fajtát adó Móri borvidék, 
  • a Monarchia egykori legnagyobb pezsgőszállítója, az Etyek-Budai borvidék
  • és nem utolsósorban, a Dunán átívelő, kiegyensúlyozott klímájú, könnyed, aromás tételeiről ismert Neszmélyi borvidék.

Vissza