2017/11/21
A mesterkurzus egyik vezérgondolata az évjárathatások bemutatása volt egy prémium márka vonatkozásában. Olyan izgalmas kérdésekre kaphattak választ a szerencsés érdeklődők, mint:
Táblázatok és adatok segítségével is sikerült megvilágítani a kóstolt borok évjáratbeli különbségeit.
A savak, az alkohol és a maradékcukor nagysága, mennyisége természetesen alapvetően meghatározza egy bor szerkezetét, felépítését. Kóstolva ezek nyilván érezhetőek, főleg, ha ugyanazon fajta különböző évjáratú borait kóstoljuk. Azonban a számok kóstolás nélkül is árulkodóak, azzal együtt pedig tényleg sok mindenre rávilágítanak, s segítenek elhelyezni az adott bort az évjáratmátrixban.
Azért is fontos lehet egy ilyen összehasonlító táblázat, mert rávilágít arra is, hogy a prémium nem képes, s nem is feltétlenül kell, hogy képes legyen arra, hogy minden évben ugyanazt kapjuk tőle. Egy prémium bor esetében igen is fontos, hogy milyen az adott évjárat, s milyen hatással van a bor karakterére. Egy prémium bor mindig az egyik legjobb indikátor az évjáratok megítélését tekintve.
|
2016 |
14,4% |
6,1 |
1,7 |
|
2015 |
13,8% |
5,4 |
2 |
|
2014 |
12,35% |
6,1 |
3,2 |
|
2013 |
14,75% |
6,3 |
7,5 |
2016 Erős tavaszi fagykár. Viszonylag sok csapadék. Az ősz hűvös, és napsütésben szegény. Sokáig kint lehetett tartani a szőlőt, de mégsem beszélhettünk jól beérett termésről.
2015 Enyhe tél, korai rügyfakadás. Nyár közepéig kiegyenlített időjárási körülmények, majd ezt követően forróság. Július 23-án közel 100 ha-on szenvedtünk jégverést, egyes területeken 80%-os kár.
2014 Július közepéig, végéig egy viszonylag kiegyenlített évjárat. Ezt követően azonban monszunszerű esőzések. Kifejezetten kedvezőtlen időjárási feltételek augusztus, szeptemberben. Sok helyen menteni kellett a termést.
2013 Nagyon hideg, hosszan tartó tavasz. Télen és tavasszal bőséges csapadék, emiatt nem szenvedett a szőlő a nyári szárazságtól. Virágzáskor is hűvös, csapadékos időjárás - kötődési problémák. Viszonylag korai szüret.
2012 Az előző évjárathoz hasonló, száraz, meleg év. Sok napsütés, meleg nyár, nagyon kevés csapadék.
Amikor a chardonnay mesél
Négy prémium chardonnay-t kóstolhatott a mesterkurzus érdeklődő közönsége, sorrendben a 2016-os, 2015-ös, 2014-es és a 2013-as évjáratból. Az adatokból és az évjáratleírásokból az is derül ki, hogy a 2014-es és 2016-os évjárat, persze mindegyik a maga módján, egy nehéz évjárat volt. Viszont, ha megnézzük a 2013-as évjáratot, akkor válik igazán érthetővé, hogy mekkora különbség is volt az évjáratok között. Kóstolva a borokat, ugyanezt a következtetést lehetett levonni, a bor ismét nem hazudott.
Viszont az már sokkal fontosabb tapasztalat volt, hogy mind a négy évjárat bora élményt nyújtott, de egészen máshol voltak a hangsúlyok a boroknál, ami azt is hozhatja magával, hogy más ízléssel rendelkezők választanák például a 14-es és a 13-as borokat.
A 16-os chardonnay egy szikárabb, feszesebb vonalat képvisel, inkább a lendületes savakra és a fineszre építkezik, míg a 2015-ös egy sokkal krémesebb, teltebb és kerekebb karaktert mutat, utalva az évjárat adta lehetőségekre. 2014 savai is árulkodnak, főleg, ha a moderált alkoholt is hozzávesszük, egy nehéz évjárat, egyébként remek bora vált belőle. Az ilyen borok általában meghálálják a palackos érlelést. Ez esetben is így volt. A prekoncepciókban tobzódó borvilágban, biztos meglepetés volt. J
2013 pedig az elmúlt évtized talán legjobb termésével ajándékozta meg a borkedvelőket, Neszmélyen legalábbis biztosan. Érdemes a táblázatra pillantani, s rögtön nyilvánvalóvá válik minden csoda.
2013 ma is csodás arcát mutatta
Sárgamuskotályból, chardonnay-ból és pinot gris-ből is volt 2013-as évjáratú bor, s mindhárom tételre jellemző volt a harmónia, a mélység, a zamatgazdagság és a jó érlelhetőség. Mindhárom évjáratos bor szépen mutatta, hogy már jelen vannak a palackos érlelés jegyei, de azt is, hogy még igen messze vannak attól, hogy leírjuk ezeket. Fejlődésben lévő, zamatgazdag borok ezek, melyek valóban élményt adtak, s mutatták, hogy van még bennük érlelési potenciál.
Csúcsélmény tartályból, csavarzárral
A mesterkurzus egyik nagy és fontos tanulsága volt, hogy ideje elfelejteni azt a negatív és általánosító prekoncepciót, hogy a reduktív és csavarzáras borok egy-két év után felejtősek.
Sem a hőmérséklet irányított acéltartályos feldolgozás, sem a csavarzár nem minőséget meghatározó kérdés, hanem sokkal inkább az adott fogyasztói kultúra, attitűd elfogadottságától függ sikere vagy bukása. Ma már a világ számos fontos boros piacán váltak egyenjogú „harcosokká” a tartályos, csavarzárral lezárt borok. Ma már egyre több nagy presztízsű pincészet és kis feltörekvő pince választja az acéltartályt és a csavarzárat. Ez sem véletlen… Egy karakteres termőhelyet, a jól megválasztott fajtán keresztül precízen és tisztán meg lehet mutatni. A minőség és élmény egyenjogú harcosává váltak a tartályos, csavarzárral lezárt prémium borok.
A 2013-as borok mutatták meg igazán – mivel kiemelkedő volt az évjárat is -, hogy kiváló alapanyagból kiváló borok készülhetnek, s ezt bizony jótékonyan befolyásolhatja az irányított, precíz erjesztés és a megbízható csavarzár.
Kóstolt sor:
Hilltop Irsai Olivér 2017, 2016
Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée 2015
Kamocsay Prémium Sárgamuskotály Kalács-hegy-dűlő 2016, 2015, 2013
Kamocsay Prémium Olaszrilzing Sós-hegy-dűlő 2015, 2013
Kamocsay Prémium Chardonnay Páskum-dűlő 2016, 2015, 2014, 2013
Kamocsay Prémium Pinot gris Göte-oldal-dűlő 2015, 2013, 2012
Reméljük, hogy a mesterkurzus résztvevőinek is felejthetetlen élmény volt megkóstolni a borokat, s abban pedig biztosak vagyunk, hogy a 2013-as évjárat borai még nagyon sokáig emlékeztetnek minket arra, hogy a Kamocsay Prémium borok méltóképpen mutatják meg Neszmély fantasztikus adottságait.
Egészségünkre!