EN

Érezd meg a Chardonnay-t!

2022/02/15

Rendkívül sokoldalú, jól formálható fajta, amely szinte bárhol megterem. Nem véletlen, hogy a klasszikus, eredeti champagne egyik legfontosabb alkotóeleme. Franciaországtól Ausztráliáig komplex, gazdag, hordós és üdítően friss reduktív tételek is születnek belőle. 

Névjegy:

  • fehér
  • nemzetközi szőlőfajta
  • Egyéb nevei: Aubaine, Beaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc
  • Érési időszak: szeptember második fele
  • Szervírozási hőmérséklet: 10-14°C

 

A chardonnay, ahogy a gasztronómia sok egyéb alapköve, Franciaországból, azon belül is Burgundiából származik, és már a 17. században ismerték. Noha rengeteg különböző stílusú bort (és persze pezsgőt) adott már a világnak, sokáig nem lehetett róla tudni, hogy „mi fán terem”. Néhány évtizeddel ezelőtt egy DNS-kutatás fedte fel a titkát. A Magyarországon kereklevelűnek is nevezett, tömör, apróbogyós fürtökben termő fajta a pinot noir és a kevésbé ismert gouais blanc keresztezéséből származik. 

Ha a világ bortérképét tekintjük, akkor a statisztikák szerint ez a legtöbb, összesen 40 országban, illetve a negyedik leggyakrabban telepített fehérszőlő. Az, hogy ilyen elterjedt lett, annak is köszönhető, hogy kiegyensúlyozott termést hozó, ellenálló és alkalmazkodó fajta. Éppúgy megterem a hűvösebb klímájú országokban, mint a meleg helyeken, mészköves vagy agyagos területeken, viszont a túl száraz talaj nem a barátja. Magyarországon közel 2400 hektáron található meg, a legtöbb tőkével a Neszmélyi és az Etyek-Budai borvidék büszkélkedhet, de különösen jól érzi magát Balatonbogláron, sőt még az Egri borvidéken is lehet vele találkozni. 

A chardonnay jóval sokoldalúbb, összetettebb, mint sok más fajta. Kedvence lehet ugyanúgy a könnyű tételek kedvelőinek, mint az érett, fűszeres borok rajongóinak. Összetett savaival és semleges ízével teret ad a termőhely által meghatározott jegyeknek és a borász fantáziájának. Úgy is mondhatnánk, hogy üres vászon, amire kedvükre alkothatnak a hozzáértők. 

Ahogy változnak a borkészítési trendek és technológiák, úgy lesz egyre izgalmasabb a fajta karaktere. A hűvösebb éghajlat, a korai szüret és a reduktív eljárás a chardonnay friss, ropogós, kifinomult oldalát hozza ki. Igazi hűsítő nyári választás, remek kiegészítője a salátáknak, szárnyasoknak és zöldséges fogásoknak. A klasszikus hordós érlelés ezzel szemben komplex, telt, fűszeres ízeket hoz ki a borból, mely ezáltal kiváló kísérőjévé válik zsírosabb, krémesebb vagy akár füstölt ételeknek, tésztáknak és sajtoknak.


Vissza