EN

Chardonnay, az örök trendi

2019/08/28

Kivételes arány, hogy a 400 hektáros Hilltop szőlő negyedén egyetlen fajta, a chardonnay terem. A magyarázat egyszerű: így diktálta a piac.

Amikor 1993-ban Neszmélyre kerültünk, egy szövetkezet pincéjét és 110 hektáros szőlőjét találtuk itt és olyan rossz állapotú ültetvényeket, amelyekkel csak egy dolgot lehetett tenni, kivágni. A fő fajta itt az Olaszrizling volt, ami meglepett, mert kiváló minőséget adott szinte minden évben. Ezzel Móron nem találkoztam, talán mert ott hűvösebb a klíma. Sajnos bármilyen jó is volt a minőség, ebből a fajtából, ilyen néven, Angliába, a fő piacunkra nem tudtuk eladni.

Ezért az új telepítéseknél azt a fajtát választottuk, amelyik eladható, keresett volt. Így telepítettünk sok chardonnayt. Tudom, hogy sokan fanyalognak, jaj, még mindig ez? Igen, mert a chardonnay ma is népszerű, minden szőlő- és bortermelő országban ismerik és termesztik. Ez nyilván nem véletlen. Finom zamatú, jók a savai, a könnyed, üde, gyümölcsös stílustól a barrique hordóban évekig érlelt borig, mindenre alkalmas tud lenni. Sokat lehet eladni belőle, mert sokan szeretik.

A mai eszemmel talán már nem 100 hektárt telepítenénk belőle, de nem bánom, hogy így alakult. Bátorság volt akkor így dönteni, ahogy az is, hogy éttermet és egy kis szállodát is építettünk Neszmélyre, akkor, amikor még nem létezett borturizmus Magyarországon. De már itt van, szerencsére, mert felnőtt az a generáció, amelyik érti a bort, és élvezi mindazt, amit nyújtani tud.


Vissza