EN

A Neszmélyi borvidék 2.

2016/03/24

Pesty Frigyes 1864-es adatai szerint Neszmély szőlői az Akasztó-hegy alján, a Szömördök-hegy alján, a Gárdony-völgyben, a Kásás-hegy alján és oldalán, a Sertés-völgyben és a Barki-hegy oldalában, az Új-hegyen, a Korma-oldalon, a Melegesen, az Alsó és Felső Pap-hegy alján és a Vár-hegy alján teremtek. A magas savtartalmuk miatt jól szállítható környékbeli borok egyre ismertebbé tették a vidéket, talán ennek köszönhetően 1855-ben a klosterneuburgi Szent Ágoston kanonokrend megvásárolta az almási és neszmélyi ingatlanokat és földek egy részét a Zichy-családtól.

A fellendülésnek a filoxéra megjelenése vetett véget. A védekezést és az újratelepítést Bársonyos vidékén a Pannonhalmi Apátság, Ászáron pedig az Esterházy-család által létrehozott mintaszőlészet segítette. Végül 1897-ben jött létre a Neszmélyi borvidék, akkor még magában foglalva a mai Móri, Pannonhalmi és Etyeki borvidék területét is!

A borvidék területe : 6600 Ha
A szőlővel betelepített terület : kb. 1400 Ha
A borvidék települései két körzetre oszlanak :
Az Ászári körzetben : Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Keréktelki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely

A Neszmélyi körzetben : Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Mogyorósbánya, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vértesszőlős

A borvidék fellendülése a múlt század negyvenes éveiben is főként Neszmélynek és a Meleges-hegynek köszönhető. Az ott található Palugyai, később Ziegler kúria világáról így írt Baranyai József komáromi író 1941-ben: "A Meleges tetején terjedelmes fennsík van, amely kiválóan alkalmas szőlőtermelésre. Igen sok napfényt kap, innen kapta a Meleges nevet. […] A Palugyaiak nagy kiterjedésű szőlőt létesítettek ott […] és kastélyszerű úrilakot építettek. Voltak itt istállók, cselédlakások […]. Hatalmas pincék bolthajtásos alagútjai száz és száz hatalmas boros hordót rejtettek magukban."

A kombinátos idők tömegtermelése odáig rontotta a minőséget, hogy önálló borvidéki rangját elveszítve a térség az ötvenes években beleolvadt a Bársonyos-Császári borvidékbe, hogy végül az új telepítéseknek is köszönhetően 1977-ben alakuljon újjá ismét a régi nevén. A rendszerváltozást követően jött létre a neszmélyi borászatból a borvidék emblematikus pincészete, a Hilltop Neszmély.


Vissza