EN

A kézművességről 2.

2016/03/16

Ha tetszik, ha nem, a borokat a fogyasztónak, nem egymásnak készítjük, és meg is akarunk élni belőle, ez ténykérdés. Ezért a borászkodásból a természetességre törekvés ideája mellett nem maradhat az, akinek a bor készül és a piac, ahol ahol a fogyasztó hozzájut a borhoz.

Mármost az, hogy ennyi bor forgalmazása rentábilis legyen, attól függ, mekkora a termelés önköltsége. Minél több szőlőt termelsz egy hektáron, annál alacsonyabb lesz az önköltség. Ha pl 10 mázsával többet termelsz egy hektáron, az óriási megtakarítást jelent, sokkal kevesebb lesz az egy hektárra eső szőlőművelési költség. Így 560 hektáron még ellenőrzött ökológiai, azaz biogazdálkodást is nehéz lenne folytatni, nemhogy biodinamikusat. Mi nagyon tudatosan igyekszünk odafigyelni arra, hogy minél kevesebb adalékkal és beavatkozással dolgozzunk, de nem engedhetjük meg magunknak azt, amit egy borász öt hektáron megengedhet, hangsúlyozza Kamocsay.

És van még valami, amit nem szokott tudni a borfogyasztók zöme: ha 410 hektáron csak és kizárólag prémium bort termelnének, egyszerűen nem lenne, aki megvenné. A tapasztalatok szerint a rendszeresen fogyasztók zöme egy bizonyos konkrét összeget hajlandó , képes és szokott kiadni egy palack borra, ennél több pénzt alkalomszerűen, az ünnepekre és egyéb  jeles alkalmakra hajlandó áldozni, ami lehet az érettségitől az érettségi találkozóig bármi, ami a hétköznapi életben nagyobb jelentőséggel bír.

A lényegi különbség a borkészítés módjában van: a prémium bor az évtizedek során kitapasztalt legjobb dűlők (’94-2004-ig folyt a telepítés, volt idő kitapasztalni, mire képesek a dűlők) hozamkorlátozott terméséből készül szigorú válogatással. Az alapanyagot az a célra, ehhez a minőségi kategóriához vásárolt (Bucher) csodaprésen préselik (a közép-árfekvés alapborainál nincs hozamkorlátozás. itt sem extrémek a hozamok, 120 mázsa a jellemző átlag, nagyon jó évjáratokban így is képesek a prémium minőségre). A superior pedig olyan, mint az aszú, nem készül  minden évben, csak azokban az évjáratokban, amikor minden (klimatikus) tényező együtt van a nagy borhoz.


Vissza