EN

A kézművességről 1.

2016/03/09

Sokszor szembeállítják egymással az ún. kézműves és a nagypincészetek borait, mondván: az előbbi az igazi, utóbbi indusztriális tömegtermék, pedig már maga a szembeállítás is hamis. A bor funkció, a komplex, egyedi csúcsbor dolga, hogy komplex módon kifejezze a termőtájat, a termékpiramis többi része (ez kb 95 %, mely egy éven belül elfogy) a hétköznapok friss, érthető, jó italú bora, márpedig az évben több a hétköznap, mint az ünnepnap. A legnagyobb dolog friss, érthető és jó italú, ugyanakkor komplex, egyedi, a termőtájat is kifejező bort készíteni, a Kamocsay Prémium borok erről szólnak.

A ma borászát a tudatosság és a szakértelem kell, hogy jellemezze, hangsúlyozza Kamocsay. Egy borászat nem hibázhat, a bordói chateau, amely lábon eladja a bort, amikor még a szőlőt le sem szüretelték, nem ronthatja el, tehát a természet munkáját folyamatosan figyelemmel kell kísérni és ha szükséges, akkor bizony be kell avatkozni, különben elromlik a bor.

Aki jó bort akar készíteni, annak nagyon kell érteni a szakmát, tökéletesen kell ismernie a szőlőtermesztés fortélyait, tudnia kell szabályozni és korlátozni a termést, pontosan meg kell határoznia a szüret időpontját, mert ezen a pillanaton különösen sok múlik, olyan alapvető kérdések például, hogy milyen lesz a bor stílusa és minősége. Tökéletesen kell ismerni a borkészítés rejtelmeit is, figyelemmel kell kísérni és szabályozni kell az erjedés lefolyását. Ami nem azt jelenti, hogy bármiféle adalékkal beavatkozol! Azt jelenti, hogy amennyire lehetséges, minden lépésed, amivel érvényre juttatod a természet adta értékeket, azt, ami a szőlőben megtermett, tökéletesen csinálsz, és mindent az optimális pillanatban. A kézművesség (aminek nincs egzakt definíciója) tehát nem méret kérdése, a profi kézművesek is elismerik, hogy a jó borhoz a jól eltalált pillanatok mellett technika kell, patikai tisztaság, irányítható erjesztés. Ez nem beavatkozás, hanem a folyamatok félrecsúszásának megakadályozása, attól, hogy egy sebészet csillog-villog és minden adott a folyamatok félrecsúszásának megakadályozásához, a jó doktor még nem vét a természetesség ellen, viszont nem hal meg a beteg, nem megy tönkre a bor. Aki sok bort készít, mint mi, annak emellett a piacra is kell figyelnie, mert nem öncélúan készítjük a bort, hanem a fogyasztói igényeknek megfelelően, hangsúlyozza Kamocsay.  5-10 millió palacknál nem lehet mindegyik kézműves csúcsbor, egyszerűen azért, mert nincs rá igény. Másra van igény, ahogy a naptárban is több a hétköznap, mint az ünnepnap, borból is több hétköznapi kell, mint ünnepi. Miért bűn az, ha valaki jó minőséget tesz fel az asztalra megbízható áron, amikor többnyire  ilyen bort szeretnének inni az emberek? Mi emellett készítünk kézműves jellegű és csúcsminőségű, egyedi és komplex, dűlőszelektált és hozamkorlátozott alapanyagból készült borokat is, de ez mindig egy termékpiramis csúcsa, és egy piramisnak van talapzata és közepe is.

Az nem igaz, hogy a nagypincészetekben nem készülhet jó bor, ez még a kombinátos ántivilágban sem volt abszolúte igaz, minden évben készítettünk igazán szép borokat is, nemcsak igénytelen tömegborokat a KGST-piacra, ma pedig egy modern és professzionális nagypincészet ugyanúgy képes egyedi csúcsborokat készíteni, mint egy kispincészet, teszi hozzá Kamocsay Ákos.


Vissza