EN

Csábító csavarzárasok kóstolója

2017/06/15

Egyre több pincészet áll be mögénk a sorba csavarzár tekintetében, hiszen megannyi előnnyel bír ez a palackzárási megoldás a parafadugóval szemben. Mik is ezek és miért érezzük ezeket a borokat sokkal frissebbnek és gyümölcsösebbnek? A Csábító Csavarzárasok Kóstolóján ez is ki fog derülni, június 22-én várunk szeretettel a Bárkert Bistroban tíz másik csavarzáras pincészet társaságában.

Kamocsay Ákost ma már nem nagyon kell bemutatni, sok mindent köszönhet a mai borszakma neki és az általa vezetett pincészetnek. Új, és akkor még járatlan utakat fedezett fel a rendszerváltást követően –külföldön és itthon egyaránt -, egy izgalmas, tiszta és zamatos ízvilágra építkező stílust épített fel.
A csavarzár itthoni megkedveltetésének úttörője volt, szinte minden elismerést megkapott, amit a szakmától lehetett – Év bortermelője itthon és Angliában, legjobb fehérbor (Woodcutters), Év pincészete -, de ami még inkább további fejlődésre sarkallta a pincészetet, az a pozitív fogyasztói visszajelzés volt.

Boraival olyan élményt kínál az igényes borkedvelőknek, amelyet akár mindennap szeretnének átélni.

A pincészet jelenleg mintegy 560 hektáron (kb. 420 ha Neszmély, kb. 140 ha Szekszárd) gazdálkodik. Egy ekkora terület nem csak rengeteg munkát, de lehetőséget is ad arra, hogy a pincészet megmutasson egy magasabb értéket, amely az adott terroir és azt leginkább kifejezni képes fajták szimbiózisára épít. A Kamocsay Prémium borok pedig az ebből született élményt szeretnék átadni a fogyasztóknak.
Formás palack, magas minőségű, szépen kidolgozott csavarzár és egy letisztult, elegáns címkecsalád is jelzi, hogy ezek komoly borok, komoly és igényes borkedvelőknek. Kamocsay Prémium – borok azoknak, akik a mindennapokban is az értéket keresik.

Öt fenomenális és természetesen csavarzáras borral készülünk az estére. Négyet közülük rögtön felfedünk, az ötödik maradjon meglepetés.

1. Kamocsay Prémium Sárgamuskotály 2016
Dűlőszelektált – Kalács-hegy
Édes-mézes, varázslatos, körtés-barackos-csemegeszőlős jegyek vezetik az orrot, melyet szépen egészít ki a virágillat. A korty száraz érzetű, de a nagyon diszkrét maradékcukor még zamatosabbá, kerekebbé és kedvesebbé teszi. A korty végén pedig megérkezik a terroir is, leginkább sós érzet formájában. A sósság és az érett gyümölcs zamatossága szépen rímel egymásra.
A rózsára emlékeztető jegyek a telt kortyban is kitartanak, a neszmélyi savak csiszoltan csillognak benne, komolyabb bor. Egy palack mosoly!
Remek példa arra hogyan lehet kihozni az eleganciát és a tartalmat egy illatos, aromatikus fajtából.

2. Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé 2016
Szép selyemszínű bor, a pohár falán lecsorgó glicerin-könnyek meglehetős koncentráltságot sejtetnek, széles gyümölcsillata van (málna, cseresznye, szilva) a telt korty leheletnyi édes érintéssel köszön, üde és finom savak tartják és adnak lendületet neki. Kellemes az édesség és a sav játéka a telt kortyban, amiben még mintha kis ásványosság is csillanna, tartalmas, profi, átlagon fölüli ízképű bor, nem csak a nyári napokra.
Jó példa arra, hogy a rozé nem csak könnyed és savvezérelt lehet, hanem tartalmas, behízelgő és prémium is. Nyáron jól behűtve első osztályú társ a szomjúság elűzésében, míg télen a meleg szobában igazi meghitt pillanatok kísérője lehet.

3. Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée 2015
Cuvéenk nem csak Ihletet ad, de tartalmat és élményt is. Megbízhatóságot jelent az igényes borok kedvelőinek, amikor olyan bort keresnek, amelyben bízhatnak, számíthatnak arra, hogy ismét élményt nyújt. A biztos pont. A Kamocsay Prémium borcsalád hárslevelűre alapozott házasítása pont az a bor, amit nem kell magyarázni: tiszta, közérthető, elegáns és óvatosan behízelgő.
Kamocsay Ákos arányérzéke ennél bornál is megmutatkozott: a 70% hárslevelű vázat a 20%-nyi chenin blanc és 10%-nyi chardonnay remekül egészíti ki, s alkot élményszámba menő harmóniát.
Az Ihlet sokaknak szerzett már örömteli pillanatokat, mind a fogyasztók, mind a szakma körében.
2017-ben az MTA bora lett, s a Semmelweis Egyetem borversenyén – remek mezőnyben – lett a presztízs fehérbor kategória nyertese.

4. Kamocsay Prémium Pinot Gris 2015
Már elnevezése is jelzi, hogy bizony ez a bor nem egy könnyed kaland… Telt, gazdag és komplex bor, mely a fajta kvalitását hivatott megmutatni. Ma sajnos nem tartozik a kifejezetten piacos fajták közé, s bizony ebben komoly szerepe van a nagyüzemi termelés kezei közül kikerülő silány tételeknek is.
Ezerarcú fajta, mely a termőhely és borász elképzelése szerint is nagyon sokféle stílusban készülhet. Kamocsay Ákos egy igazi prémium tételt készített belőle a 2015-ös kiváló évjáratból.
Hömpölyög, s bársonyként vonja be nyelvünket. Mézes, érett fehérhúsú gyümölcsös karaktere magával ragadó és tényleg élményszámba megy. Komoly és tartalmas gasztronómiai kalandok elengedhetetlen társa, szereplője.

5. Meglepetés
A pincészet egy igazi meglepetéssel is szeretné megörvendeztetni a rendezvény vendégeit. Annyit elárulhatunk, hogy fejlett, vörös és bestiálisan izgalmas! A többit a helyszínen…

További részletek az esemény hivatalos oldalán.


Vissza