EN

Ihletet adtunk a szakmának is

2017/04/20

Az már egy ideje kiderült, hogy a Kamocsay Prémium borok kedvelőinek egyik nagy kedvence a 2015-ös Ihlet cuvée. Ezt leginkább a kóstolókon kapott visszajelzések mutatták. Most a szakma is elismerően nyilatkozott a neszmélyi pincészet házasításáról.

Minden évben vannak fajták, amelyek különlegesen izgalmasak és nagyszerűek. Van, amikor a sav lélegzetelállítóan finom és ad kifinomult lendületet egy bornak. Van, amikor a gyümölcsaromák tisztasága és intenzív zamatossága ejti rabul a borászt, s indítja be fantáziáját, ihletet adva egy új nagyszerű bornak. S van olyan évjárat, mint amilyen a 2015-ös volt, amikor is több fajta is nagyszerű termést adott. Ilyenkor nem is oly könnyű a borász dolga, ekkor jön a tapasztalat előhívása és a fejben lévő computer beindítása.

Minden fejben dől el… …vagy a szőlőben
Kamocsay Ákos több évtizedes tapasztalata és tudása is kellett ahhoz, hogy meglássa azt a harmóniát, amelyet három fajta egybefonódása és aránya ad, s amit ma Ihlet néven tölthet a borkedvelő a poharába.
Ezt a zamatos és ízletes harmóniát díjazta a Magyar Tudományos Akadémia borát kiválasztó szakmai zsűri, s ítélte oda a házasításnak a középkategóriás száraz/félszáraz fehérborok között az első díjat.
Az elismerést a Neszmélyi Melegeshegyet megkoronázó pincészet főborásza, Kamocsay Ákos vette át a Magyar Tudományos Akadémián.

Karakteres váz, finom ornamentikával
A bor vázát a hárslevelű adja (70%), melyet két izgalmas francia fajta, a chenin blanc és a chardonnay tesz teljessé. A hárslevelűnél és a chenin blanc-nál finom szerkezetű a sav, mégis feszes vázat ad a házasításnak, míg a chardonnay hoz egy kövér mosolyt, s teszi harmonikussá a három bor frigyét.

Kamocsay Ákos hosszú évtizedek tapasztalatával, kifinomult intelligenciával képes vissza adni a szőlő zamatait és igazi élményt adó örömmé formálni az egészséges gyümölcs vonzó ízeit és aromáit.

Szimbiózis avagy termőhely és fajta harmóniája
A Kamocsay Prémium márka készítőiként, borainkat azoknak ajánljuk, akik a mindennapokban is az értéket keresik. A borcsalád minden tagja képes olyan élményt kínálni, ami miatt a borkedvelők újra töltenének belőle a poharukba. Egy cserszegi vagy egy Irsai is képes olyan élményt nyújtani, ami miatt akár prémiumként tekinthetünk rá. Természetesen vannak olyan fajták, amelyek jobban meg tudják mutatni azokat az apró finomságokat, amelyektől igazán nagyszerű lesz egy bor. Egy chardonnay, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát vagy egy chenin blanc képes igazán megmutatni azt az értéket, amelyet Neszmély képvisel kissé mérsékeltebb klímájával, sokszínű talajaival és remek kitettségű dűlőivel.
Valószínűleg nem véltetlen, hogy már a rómaiak is értékes szőlő-termőhelynek találták a Duna mentén elhelyezkedő domboldalakat. A Páskum-dűlő ma is a legkiválóbb termőhelyek egyike, s nem csak a borvidéken… Ezt évek óta bizonyítják a pincészet chardonnay-i, most pedig az Ihlet cuvée, amelybe a Páskum termése is került.

Elsősorban egészséges és jó alapanyagra van szükség
Ezek a tények is csak azt erősítik meg, hogy elsősorban a kiváló és értékes alapanyagtól függ, hogy van-e esély arra, hogy harmonikus és zamatos bor születhessen. Természetesen ehhez kell egy olyan intelligens borász is, aki pontosan tudja, hogyan alakítsa át az ígéretet valósággá és ihletté. Kamocsay Ákos sok borkedvelő számára adott és ad ihletet a zamatos és élményt nyújtó borok megkedvelésére. Munkája és tudása inspiráció lehet mind a fogyasztóknak, mind a fiatal borászgeneráció tagjainak.

Kamocsay Prémium - Hiteles borok azoknak, akik a mindennapokban is az értéket keresik

 

 


Vissza