EN

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2015

Vinum Bonum
Magyar Bormustra - Arany
Vinagora Médaille d'Or 2017

Az olaszrizling a legismertebb magyar szőlőfajta, ez volt a hétköznapok bora szerte az országban, a ’60-as ’70-es években is 20 ezer hektár fölött termett, és még ma is 6 ezer hektár fölött lehet. Neszmélyen is nagyon kedvelt és pompás változatai teremnek a Meleges-hegyen. Képes nagy borokra is, lásd a Kamocsay Prémium Olaszrizlinget, mely évek óta elképesztő illatcsokrú, érzéki, nagyon innivaló bor, 2013-as változata aranyat ért a mérvadó Les Citadelles du Vin 2015 borversenyen és elhozta a Magyar borok különdíját is.

A bor

Világos zöldessárga színű, a pohár falán a könnyek magas extraktot jeleznek, intenzív, fehérvirágos, kicsit mézes, gyümölcsös (fehér ribizli, egres, fehér húsú barack) illatú. A telt korty betölti a szájat, igen szép a savtérképe, a közepesen hosszú lecsengésben érett gyümölcs és enyhe kellemes kesernye, eleven, elegáns és vidám karakter. 

A szőlő

Az olaszrizlinget amúgy csak a filoxéra járvány után telepítették el nálunk, nem tudni biztosan, honnan származik. Bőven termő, ellenálló, sokoldalú és későn érik, nem illatos, rezedát és keserűmandula-aromát szoktak detektálni nála. Mintha nem tartaná olyan soká meg a savait, mint nagy névrokona, a Rajnai Rizling, amihez genetikailag semmi köze. Van belőle a szomszédban, Ausztriában és Romániában is, de a Kárpát-medencében van igazán otthon, hungarikumnak tekinthető.

Gasztró

Emellé az olaszrizling mellé spárga krémlevest, csirkemellből készült fogásokat, fogast, harcsát roston, egy jó lecsót, rakott zöldséget vagy akár töltött káposztát is el tudunk képzelni, avagy kecskesajtot, netán jobb minőségű trappistát, és hosszú beszélgetéseket a diófa alatt.

Díjak

37. Magyar Bormustra. Arany minősítés, a verseny csúcs bora
Prestige Reserve verseny Vinum Bonum díjRendelés

Az évjárat elfogyott, hamarosan érkezik a következő!

Vissza

További boraink

Kamocsay Prémium Chardonnay
2015

A chardonnay a Kamocsay Prémium borcsalád az egyik legsikeresebb tagja, a Kamocsay-stílusjegyek ...


Megnézem

Kamocsay Prémium Irsai Olivér
2015

Népszerű és hungarikumnak tekinthető fajta, Kocsis Pál nemesítette 1930-ban. Egy barátjának...


Megnézem

Kamocsay Ihlet Cuvée
2015

Szép világos aranysárga, igazi borszínű bor, a pohár falán a sűrű könnyek komolyabb extra...


Megnézem

Kamocsay Chardonnay Superior, Páskum-dűlő
2013

Nehéz újat mondani e világfajtáról, de Kamocsaynak sikerül kiemelnie a chardonnay legszebb vo...


Megnézem