EN

Bormozit mindenkinek!

2017/01/26

A verhetetlen nyerő páros (bor és mozi) ismét működött. Nemhiába, a győztes csapat összeállításán nem szokott változtatni az ember. 

Válogatott 7 borral és Wang Anyó Étkével, egy kiváló hongkongi filmmel vártuk a nagyérdeműt, ráadásul újabb keleti ihletésű fogásokkal, külön a mozira limitált szériás tapaszokkal készült vendéglátónk a VinoPiano házigazdája, Vajas Balázs. A keftedes jól sikerült és a tahini joghurt is szépen csúszott.

Első ízben Sanzon Tokaj 2014 Habzóbor, Podmanicky Pincészet Mr. Irsai 2016 és Kamocsay Prémium Ihlet Cuveé 2015 került a poharakba. 
Ez utóbbi tiszta, halvány aranysárga bort tartottam a kezemben, a bor sűrűsége és olajossága szépen látszott a pohár falán. Közepesen (talán egy közép+) intenzív tiszta illat, és igazán összetett! Szépen érződnek a gyümölcsös, virágos, fűszeres jegyek némi citrus (citrom, lime) is megfigyelhető. A chardonnay szépen hozza a krémességet, vajasságot. Ennek ellenére illatban abszolút a hárslevelű dominál a mézességével, virágosságával, ezenkívül kis bodzát illetve mandulát is véltem benne felfedezni. Chenin Blanc!!! Fűszerességből nekem egy kis fehérbors talán, ami eszembe jut. A vajasság mellett mégis frissnek hat. Illatra engem meggyőzött! Jó savszerkezet, hosszú a lecsengése! Citrusosság, kis fanyarság, illatban összetettebbnek érzem, de mégis összhangban van a bor. Friss, de mégis szép kerek. Citrus mellett megjelenik a mandula, a vaj továbbra is és talán egy kis vanília. Harmonikus, nekem elnyerte a tetszésem. Azt hiszem textúrára a bársonyos szó illik.

A bemelegítő kóstoló után már nem volt más hátra, mint belecsapni a filmnézés magasztos szellemi tevékenységébe. Magasztos szellemi tevékenység és elmélyült felhőtlen kikapcsolódás. Ha belegondolunk a veretes mozi, vagyis az olyan filmek, amelyek szólnak is valamiről, nemcsak egy látványorgiával kápráztatnak, hanem történetük is van, nos ott ismereteket is szerzünk. Mert a filmnézés is lehet örömszerzés és ismeretszerzés egyaránt, miként ez elmondható a borivás tevékenységéről is.
Filmünk nem okozott csalódást, a történet szépen hömpölygött a vásznon. A tartózkodás erotikája a két ember folyamatos közeledése, a hongkongi 1960-as évek rögvalósága átjött. Wong Kar Waj mesterművet alkotott, nekem személy szerint, a Szerelemre hangolva sokkal jobban tetszik, mint a folytatása a 2046. Nem is beszéltünk arról, hogy a film egy trilógia középső darabja és az első rész, a Vadító szép napok címmel 1991-ben készült el.

A film emésztése közben megkóstoltuk a második rész tételeit is: Sanzon Tokaj Classic 2015, Podmaniczky Pincészet Feketerigó Merlot 2015, Herold Vinori Merlot 2015 és
Kamocsay Prémium Merlot 2015.
Kamocsay Prémium vörösben, Neszmély legmelegebb pontjáról déli lejtőn nevelkedett ez az igazán érett merlot. Aszalt szilvás, eperlekváros gyümölcsösséggel, magasabb alkohollal (13-as), sűrűbb textúrával. Már-már kicsit lomhább is a borunk olyannyira kerek, nekünk egy hangyányi savval élénkebb lett volna a történet. Piacos tétel a bársonyosságával a meleg karakterével, önmagában is, de nehezebb ételekkel is megbirkózik. A tanninok is már amennyi van, azok is abszolút érett állapotban vannak.

Az est borai a közönség szavazatai alapján, ezúttal a fehérek közül kerültek ki, két bor győzött holtversenyben: Kamocsay Prémium Ihlet Cuveé 2015 és Sanzon Tokaj Classic 2015 – Gratulálunk! Jó kis évzáró volt és már megy tovább a verkli, a show folytatódik, a következő BorMozi dátuma február 22!
A teljes cikk ITT olvasható.
 


Vissza